Nastavljaju se tretmani suzbijanja komaraca

Objavljeno: 19.06.2023

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u ponedjeljak je na konferenciji za novinare izvijestio o aktualnom stanju kao i daljnjim planovima suzbijanja komaraca.

“Prije tretiranja najveći zabilježeni broj komaraca bio je u Kopačkom ritu na dijelu Đavolja greda, oko 25 tisuća. Nakon tretmana taj broj se smanjio za više od tri puta. Još bolji pokazatelji su u urbanim područjima. Tako je učinkovitost tretmana u Bijelom Brdu i Aljmašu između 70 i 90 posto”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Najavio je i suzbijanje komaraca iz zraka i sa zemlje.

Već danas iz zraka i sa zemlje tretirat će se šire područje općine Petrijevci, te samo naselje. U srijedu 21. lipnja iz zraka će se tretirati zeleni pojas između Osijeka i naselja Bilje, kao i naselje. Dodatno će se u Bilju zaprašivati komarci i sa zemlje. U četvrtak iz zraka i sa zemlje suzbijat će se komarci u Dardi i okolici.

Komarci u Osijeku tretirat će se sutra, sa zemlje, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ako se pokaže potrebnim tretirat će se i iz zraka.

Podsjetimo, Grad Osijek je sa općinama Darda, Bilje, Petrijevci i Erdut potpisao sporazum o sufinanciranju suzbijanja komaraca, tako da s 90 postotnim iznosom financira tretiranje zelenih površina, a svaka općina dodatno uplaćuje 10 posto ukupnog iznosa.

Zamjenik Vulin zaključio je da se zbog stalnog opadanja vodostaja rijeka očekuje i prirodno smanjenje brojnosti komaraca, a sadašnji tretmani zelenog pojasa u širem području Osijeka i okolnih općina tome dodatno doprinose.

Skip to content