Nastavlja se projekt ‘Osijek to GOO’ u osječkim osnovnim školama

Objavljeno: 09.03.2021

Grad Osijek i udruge Dkolektiv, organizacija za društveni razvoj, Dječji kreativni centar „DOKKICA”, Nansen dijalog centar i Udruga za rad s mladima „Breza” potpisali su danas Sporazum o nastavku suradnje na projektu ,,Osijek to GOO”. Riječ je o projektu u okviru kojega se Građanski odgoj i obrazovanje provodi kao izvannastavna aktivnost u pet osječkih osnovnih škola, s ciljem razvijanja građanskih kompetencija učenika važnih za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom društvu. Grad Osijek sufinancirat će projekt sa 60 tisuća kuna.

– Danas smo s našim partnerima u projektu potpisali Sporazum o nastavku suradnje u okviru kojega će Grad tiskati udžbenike GOO za 7. i 8. razrede, a udruge nastaviti suradnju s educiranim nastavnicama i nastavnicima u našim osnovnim školama: Tin Ujević, Retfala, Fran Krsto Frankopan, Vladimir Becić i Sv. Ana. Velika hvala udrugama, nastavnicama i nastavnicima, ravnateljicama i ravnateljima i naravno našoj djeci koja iskazuju interes za novim znanjima – kazala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš te podsjetila kako je ovaj projekt pokrenut još 2018. godine u 5. i 6. razredima osnovnih škola, čemu je prethodila suradnja s Gradom Rijekom o ustupanju materijala za udžbenik ,,Učenik građanin” i Smjernice nastavnicima za provedbu projekta.

Nikoleta Poljak iz udruge DKolektiv ocijenila je kako je ovakav model suradnje – partnerstvo između škola, udruga i lokalne samouprave – jedinstven na području Hrvatske te istaknula kako su često pozvani podijeliti to iskustvo s drugima. Izrazila je ujedno i nadu u provedbu projekta i u drugim osječkim osnovnim školama, budući da se kroz njega djecu priprema za sudjelovanje u različitim društvenim procesima te u pokretanju pozitivnih promjena i akcija u zajednici.

Morena Lalić, učiteljica engleskoga jezika koja predaje i Građanski odgoj i obrazovanje u OŠ Tin Ujević, pojasnila je kako se radi o sadržajima medijske pismenosti, kritičkog promišljanja, gospodarstva, politike, održivog razvoja i aktivnog građanstva te dodala kako ih učenici opisuju kao ”životne i zabavne”.

Osim same provedbe i afirmacije građanskog odgoja i obrazovanja u školama, u nastavku projekta razmjenjivat će se dobre prakse među školama, provoditi tribine nastavnika i izobrazbe u poučavanju kontroverznih tema kao i vještina dijaloga, organizirat će se susreti svih škola uključenih u projekt, kao i tribine ,,Osijek to GOO” za donositelje odluka, nastavnike, mlade i predstavnike udruga te druge aktivnosti, u skladu s epidemiološkim mjerama i okolnostima.

Skip to content