Najsuvremeniji i najopremljeniji hardverski laboratorij u Hrvatskoj nalazi se u – osječkom BIOS-u

Objavljeno: 06.12.2022

Osječki Poduzetnički inkubator BIOS otvorio je vrata svog novoopremljenog Hardverskog laboratorija namijenjenog brzoj izradi prototipa.

Riječ je o projektu ‘‘Opremanje hardverskog laboratorija BIOS – faza 2‘‘ u ukupnom iznosu 4,2 milijuna kuna kuna od čega je 3,5 milijuna kuna ili 85 posto bespovratno sufinanciranje iz poziva ‘‘ITU – Unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture urbane aglomeracije Osijek‘‘, na koji se BIOS prijavio u partnerstvu s Gradom Osijekom.

Laboratorij su u utorak otvorili zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, direktor BIOS-a Tihomir Pejin i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić.

Zamjenik gradonačelnika Vulin, između ostaloga, istaknuo je kako je Grad Osijek za ovaj projekt osigurao 515.000 kuna.

– Vrijednost ovoga projekta je teško mjeriti u novcu kada znamo koliko to znači startupovima na području Osijeka te poduzetnicima koji rade u BIOSU, i ne samo iz Osijeka nego i iz šire okolice, koji će moći koristiti ovaj najveći 3D printer u Hrvatskoj i svu drugu vrijednu opremu nabavljenu kroz ovaj projekt – poručio je zamjenik Vulin, čestitajući onima koji su radili na provedbi projekta.

Dodao je kako je Osijek, proporcionalno broju stanovnika, sjedište i središte IT industrije u Hrvatskoj.

– Uz izgradnju centralne zgrade u IT parku koja je u tijeku i koja će biti gotova do kraja sljedeće godine te uz pilot projekt gradsko poduzetničkih stipendija koje su najviše usmjerene na STEM područje imamo dobar temelj, i više od toga, za razvoj novih tehnologija i uspješnih poduzetničkih priča. Siguran da će ovaj laboratorij doprinijeti tome da ih bude još više – kazao je Vulin.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić ocijenio je projekt vrlo važnim za grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i cijelu Slavoniju i Baranju.

– Ovo je nastavak 1. faze projekta rekonstrukcije i opremanja Hardverskog laboratorija  BIOS-a. BIOS je jako dobar u korištenju EU fondova. Sve ovo što vidimo je dijelom financirano iz EU fondova, što najbolje pokazuje koliko Grad Osijek i Osječko-baranjska županija ulažu i u kadrove i u financiranje. Mogu slobodno reći da su prvaci u korištenju EU fondova. Iz naše baze podataka vidljivo je da se trenutačno na području OBŽ-a provodi 115 projekata vrijednih preko 2,3 milijarde kuna, od toga je na području Osijeka 45 projekata vrijednih preko 1,5 milijardi kuna – izvijestio je Jelić.

U sklopu ovog projekta Hardverski laboratorij opremljen je s pet novih 3D printera, informatičkom opremom i programskim paketima za 3D modeliranje i obradu 3D modela. Korisnici su poduzetnici i inovatori koji rade na razvoju novih proizvoda i potrebna im je oprema za izradu prototipa.

Direktor BIOS-a Tihomir Pejin pojasnio je kako je zahvaljujući ovom projektu poduzetnicima koji razvijaju inovativne tehnološke projekte omogućeno na što brži i jeftiniji način izraditi prototipe i serije manjih proizvoda. Najavio je i provedbu novog STEM projekta.

– Već sada razmišljamo o našim budućim projektima i poduzetnicima. Paralelno sa završetkom ovog projekta krenuli smo u jedan novi projekt u suradnji s Osječko-baranjskom županijom. Riječ je o projektu gdje ćemo naše najmlađe buduće poduzetnike, osnovnoškolce, ovdje u laboratoriju učiti kako kodirati, modelirati i printati te ih naučiti prvim koracima poduzetništva – rekao je Pejin.

Grad Osijek ovim projektom učvršćuje svoju poziciju središta IT industrije, a posebno se jačaju tvrtke koje se bave razvojem inovativnih proizvoda.

Skip to content