Najavljen program obilježavanja Dana osječkih branitelja 2022

Objavljeno: 24.06.2022

Na konferenciji za javnost u prostorima Ministarstva hrvatskih branitelja, ispostave Osijek, najavljen je program povodom obilježavanja 31. obljetnice Dana osječkih branitelja koji organizira Grad Osijek u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Osječko-baranjskom županijom, Koordinacijom braniteljskih i stradalničkih udruga Domovinskog rata Osječko-baranjske županije kao i mnogobrojnim braniteljskim udrugama.
U uvodom dijelu predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka Jurica Tolj najavio je brojne aktivnosti povodom ovog Dana.
– U utorak, 28. lipnja ove godine u 8.30 sati Vukovarskom ulicom od Spomenika „Crvenom fići“ kreće tradicionalni svečani mimohod u kojem će sudjelovati braniteljske udruge te predstavnici Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca, izviđača, civilne zaštite, Crvenog križa Osijek, navijačke skupine Kohorta te brojnih gradskih udruga i organizacija i naravno naši sugrađani, Osječanke i Osječani, rekao je Tolj te dodao da će se kolona kretati jednim kolničkim trakom do Trga slobode odnosno Spomenika poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima gdje će im se odati počast polaganjem vijenaca i molitvom.
Program se nastavlja u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će povodom 30. obljetnice najveće razmjene zatočenika srpskih koncentracijskih logora biti prikazan dokumentarni film „Šapat vjetra zidove slama“ u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije o čemu je govorio njihov predsjednik Damir Buljević.
U ime Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskoga rata Osječko-baranjske županije govorio je predsjednik Antun Blažević koji je naglasio jako dobru suradnji s Gradom Osijek i Osječko-baranjskom županijom te je posebno istaknuo Ministarstvo hrvatskih branitelja koje se uključilo u ovo obilježavanje u organizacijskom i financijskom dijelu.
Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin se zahvalio svima koji su pružili podršku ovom obilježavanju kao i svim braniteljima na njihovoj žrtvi u Domovinskom ratu, doprinosu u obrani Grada Osijeka koji je zahvaljujući njima bio i ostao nepokoreni grad.
– Glavna poruka koju danas želimo poslati je zajedništvo koje nas je krasilo u onim najtežim ratnim danima 1991. godine. Vidimo koliko se branitelja, braniteljskih udruga, aktivnih pripadnika vojske i policije te drugih gradskih organizacija uključilo u ovo predstojeće obilježavanje Dana osječkih branitelja. To nam svima može biti na ponos jer upravo to su i zaslužili hrvatski branitelji koji su kada je bilo najpotrebnije stali na prvu liniju i branili Domovinu. Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske, a mi svi zajedno, ne samo zbog branitelja i njihovih obitelji, nego i zbog generacija koje dolaze moramo jasno pokazati koliko poštovanje imamo prema onima koji su nas zadužili svojim ratnim djelovanjem zbog čega danas imamo modernu i slobodnu Hrvatsku, rekao je Vulin te pozvao sve Osječanke i Osječane da 28. lipnja u utorak budu dio ovog svečanog mimohoda i ostalih aktivnosti povodom Dana osječkih branitelja.
Inače, 28. lipnja u večernjim satima u Kapucinskoj crkvi održat će se misa za poginule, umrle, i nestale hrvatske branitelje, a dan kasnije, 29. lipnja, u srijedu će na Promenadi kod Zdenca nastupiti Hrvatsko pjevačko društvo Lipa od 20 sati nakon čega će članovi Kohorte upriličiti bakljadu sa 31 bakljom u spomen na 31. obljetnicu od dana kada se osnovala 106. brigada ZNG-a RH što je ujedno bio i službeni početak organizirane obrane Osijeka.

Skip to content