Nacionalno zdravstveno vijeće prvi puta održalo sjednicu u Osijeku

Objavljeno: 01.10.2022

Nacionalno zdravstveno vijeće u subotu je prvi puta održalo sjednicu u Osijeku, na kojoj je ocijenjeno kako je reforma zdravstvenog sustava goruća tema hrvatskog zdravstva.

Sjednici su uz članove Vijeća nazočili i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, zamjenik župana Mato Lukić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek doc.dr.sc. Krunoslav Šego te dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Ivica Mihaljević.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Mate Lukić zahvalio je Vijeću što je sjednicu održalo u Osijeku, a zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin naglasio je kako je zdravstvo izuzetno važno za kvalitetu života na nekom području i da je Grad Osijek najveći donator osječkog Kliničkog bolničkog centra.

– U protekle dvije godine oko milijun kuna je donirano za unapređenje usluge KBC-a – rekao je Vulin podsjetivši da je u tijeku i izrada projektno-tehničke dokumentacije novog KBC-a u Osijeku čija će investicija biti najveća u povijesti za grad, ali će i značajno podići kvalitetu zdravstvene usluge, a time i kvalitetu života.

Predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća prof.dr.sc. Darko Chudy istaknuo je da je najveći izazov hrvatskog zdravstvenog sustava odljev sposobnih mladih stručnjaka u inozemstvo, ali i nužna reforma koja bi poboljšala javne zdravstvene usluge.

– Javno zdravstvo mora biti pristupačno svima i nositi standard države, osobito za generacije koje dolaze, jer ulaganjem u privatne poliklinike i ustanove, neminovno dolazi do njegova slabljenja – rekao je prof.dr.sc. Chudy.

Članica NZV-a, prof. dr. sc Jasminka Milas Ahić, ujedno i jedina članica s područja Osijeka, odnosno istočne Hrvatske, istaknula je da se raspravljalo o aktualnostima vezanima uz klinike, kliničke bolničke centre, referentne centre i druga pitanja u vezi sa zdravstvenom zaštitom, odnosno zdravstvenom politikom.

– NZV se bavi unaprjeđivanjem rada najviših zdravstvenih ustanova, kao što su klinike i klinički bolnički centri, kako u njihovu znanstvenom smjeru tako i u zdravstvenom, radi što bolje skrbi – objasnila je Milas Ahić, dodavši da NZV određuje i centre izvrsnosti u Hrvatskoj po pojedinim bolnicama i drugim ustanovama, koji odrađuju upravo taj dio najbolje zdravstvene skrbi za pacijente.

Skip to content