Nacionalne manjine i čuvari tradicije na Veliku subotu predstavili svoje uskrsne običaje

Objavljeno: 30.03.2024

Svoje uskrsne običaje i tradicijsku gastronomiju na Veliku subotu na Trgu slobode predstavile su udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije iz grada Osijeka i okolice. Grad Osijek već tradicionalno organizira jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj “Šarana jaja bojama grada”, koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka i Slavonije i Baranje. Njezinu posebnost dodatno ističe činjenica da je Osijek oduvijek multietnički i multikulturalan grad, grad u kojemu žive i djeluju sve nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na jednome mjestu tako su se okupili brojni predstavnici nacionalnih manjina koji su uz udruge, organizacije i institucije izložili rukotvorine, etnografske predmete, te tradicionalna jela i slastice koja se u korizmeno vrijeme i za uskrsni ručak mogu naći na blagdanskim stolovima.

Također, tradicionalno i na oduševljenje onih najmlađih, manifestaciji su se i ove godine pridružili Motozeke, a koji su prigodom blagdana mališane i darivali.

Manifestaciju je posjetio i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, koji je pozvao sugrađane da se pridruže uskrsnim programima u Osijeku te zaželio svima sretan i blagoslovljen Uskrs.

Skip to content