Na osječkom području u tijeku su larvicidni i adulticidni tretmani suzbijanja komaraca sa zemlje i iz zraka. Prvi put koristit će se i dronovi

Objavljeno: 08.06.2024

Zbog visokih vodostaja Dunava i Drave, što uzrokuje pojavu poplavnih komaraca, na osječkom području u tijeku su larvicidni i adulticidni tretmani suzbijanja komaraca, sa zemlje i iz zraka.

Izvijestio je to u subotu zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin dodajući kako je trenutačno vodostaj 306 centimetara, a očekuje se da će idućih dana dosegnuti otprilike 350 centimetara.

– Zbog velikih poplava u Njemačkoj očekujemo i značajno povišen vodostaj Dunava tijekom cijelog lipnja, što znači da će i vodostaj Drave u tome razdoblju biti visok – kazao je Vulin.

Istaknuo je i da je od 27. svibnja odrađeno osam larvicidnih tretmana temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te da je izdano i sedam preporuka za adulticidni tretman iz zraka avionom. Prvi avionski tretman je obavljen danas u ranim jutarnjim satima, iznad poplavnog područja, na lijevoj obali, sjeverno od prigradskih naselja Josipovca i Višnjevca.

– Večeras će početi adulticidni tretman iz zraka na sjevernom području grada Osijeka, sutra ujutro slijedi tretman avionom u prigradskim naseljima Brijest, Briješće, Tenja i Sarvaš, zatim na poplavnom području sjeverno od Sarvaša te tretman avionom na južnom području Osijeka. Ponovit ćemo prošlogodišnju praksu, koja se pokazala učinkovitom, da istovremeno provodimo tretmane iz zraka i sa zemlje – pojasnio je Vulin.

Dodao je kako će pojedina područja prvi put biti larvicidno tretirana dronovima, što je određeno ovogodišnjim ugovorom o izvođenju radova kako bi se moglo obaviti tretiranje na najnepristupačnijim područjima, na koja čak ni amfibijska vozila ne mogu pristupiti, primjerice zbog srušenih stabala.
Podsjetio je da je i ove godine potpisan sporazum s okolnim općinama kako bi se moglo tretirati poplavno područje unutar tih općina, što značajno utječe na pojavu komaraca u Osijeku, a to se rješenje prošle godine pokazalo vrlo uspješnim.

Izvijestio je i da je za borbu protiv komaraca u proračunima grada Osijeka i okolnih općina Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut osigurano 1.9 milijuna eura. U osječkom gradskom proračunu predviđeno je 800 tisuća eura, iz državnog proračuna Vlada je osigurala 600 tisuća eura, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 200 tisuća eura, dok su ostatak osigurale okolne općine.

– Prošle godine imali smo četiri vodena vala, a trenutačna situacija nije toliko dramatična. Gotovo sam siguran da će nam postojeća sredstva biti dovoljna za uspješnu borbu do kraja sezone, a ako bude potrebno, zasigurno ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva – zaključio je Vulin.

Skip to content