Na osječkom Festivalu cvijeća posađena trta – najstarija loza na svijetu

Objavljeno: 13.05.2019

U Osijeku se već treće godine zaredom, drugog vikenda u svibnju, održao sadržajno raskošan Festival cvijeća. Festival je okupio četrdesetak izlagača koji su prodavali različite hortikulturalne proizvode, a organizirane su i dvije izložbe: izložba fotografija i plakata s prošlih festivala cvijeća te izložba fotografija Parka kralja Držislava na koju se oslonila i aranžersko – floristička izložba u okviru koje su se predstavile i poneke osječke cvjećarnice. Fontanu u parku krasio je aranžman Suzane Lonjak, afirmirane osječke dizajnerice najljepših buketa u Hrvatskoj.

Premda se izložbe, festivali i sajmovi cvijeća održavaju i u drugim hrvatskim gradovima, osječki Festival cvijeća jedinstven je i prepoznatljiv po unikatnoj Reviji cvijeća, Cvjetnom valceru, Cvjetnoj kuharskoj priredbi i drugim nizom iznenađenja. Organizatori su mislili i na svoje najmlađe građane te, na Majčin dan u suradnji s osječkim Plesnim studiom Shine, organizirali tematske plesne predstave.
U nizu zanimljivih festivalskih događanja, jedan od najupečatljivih nedvojbeno je bio posjet mariborskog gradonačelnika Aleksandera Saše Arsenoviča koji je – zajedno s osječkim dogradonačelnikom Borisom Piližotom – u Parku posadio najstariju lozu na svijetu. Time je Osijek ušao u niz od 60 gradova u ukupno 18 država svijeta, odnosno njih 110 u Sloveniji u kojima je posađena -trta. Piližota je tom prigodom izrazio zadovoljstvo organizacijom osječkoga cvjetnog festivala:

– Mnogi gradovi u Hrvatskoj imaju cvjetne festivale, no ovaj osječki doista je specifičan i posebno mi je drago što je pokazao zajedništvo ne samo ljudi koji se bave cvjećarstvom, već i svih onih koji sudjeluju na ovom dvodnevnom događaju – kazao je Piližota.

Skip to content