Na glavnoj tržnici podijeljen kompost OPG-ovcima koji sudjeluju u prikupljanju biootpada

Objavljeno: 22.10.2021

Sinergija gradskih tvrtki danas je bila vidljiva na glavnoj osječkoj tržnici gdje su Ivana Davidović, direktorica Tržnice d.o.o. Osijek i Mario Turalija, direktor komunalne tvrtke Unikom d.o.o., OPG-ovcima podijelili kompost proizveden preradom biootpada prikupljenog na tržnici i u kućanstvima na području grada Osijeka.

Obzirom da su prodavači poljoprivrednih proizvoda na tržnici ujedno i veliki proizvođači biootpada, odlučili su u suradnji s Unikomom realizirati projekt prikupljanja voća i povrća koje više nije za prodaju. Takvi se proizvodi predaju Unikomu putem prethodno podijeljenih spremnika za biootpad, a iskustva sa samim postupkom prikupljanja u protekla dva tjedna su izvrsna, objasnila je direktorica Davidović te dodala da se na glavnoj osječkoj tržnici dnevno napuni kontejner od 1.100 litara. Zahvalila je OPG-ovcima na trudu i inicijativi koju su uložili zajedno s djelatnicima Tržnica koji vrijedno rade kako bi se ovaj projekt što više maksimalizirao.

– Ovim činom pokazujemo ekološku osviještenost, ali će i uvelike utjecati i na smanjenje naših troškova zbrinjavanja komunalnog otpada. Proizvođači željno iščekuju ovaj kompost i oni će ga svakako iskoristiti u svojoj proizvodnji voća i povrća i sadnji cvijeća. Time ih želimo još više potaknuti da surađuju s nama u ovom projektu – dodala je Davidović.

Direktor Unikoma napomenuo je kako se na području Osijeka godišnje stvara oko 30 000 tona komunalnog otpada, od čega je gotovo 14 000 tona otpada koji se može reciklirati i ponovno iskoristiti. Pohvalio je građane grada Osijeka koji su po pitanju odvojenog prikupljanja otpada odgovorni te se kontinuirano vidi porast prikupljenog biootpada, papira i plastike.

– Prošle godine je prikupljeno oko 6 000 tona biootpada, a do kraja ove godine ćemo kroz ovakve projekte dodatno prikupiti oko 2 000 tona biootpada koji je prije išao na Lončaricu Veliku – izjavio je Turalija.

Igor Medić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo uime Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Radića izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje između Tržnica i Unikoma po pitanju zbrinjavanja biootpada i istaknuo da je to primjer kako tvrtke u gradskom sustavu trebaju surađivati te da je ovakva sinergija suradnje također i društvena dobrobit.

Skip to content