Moždani udar je bolest koju je gotovo u 90 posto slučajeva moguće spriječiti

Objavljeno: 22.08.2023

Moždani udar jedan je od najvećih zdravstvenih problema u Hrvatskoj i u svijetu, a riječ je o bolesti koju je gotovo u 90 posto slučajeva moguće spriječiti, rečeno je na završnoj konferenciji EU projekta ,,Mislimo o moždanom”, koji Udruga cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije (Cerebro Osijek) provodi u partnerstvu s Gradom Osijekom.

Konferencija je održana u utorak u osječkom Kulturnom centru, gdje je ujedno predstavljen i priručnik ”Mislimo o moždanom” koji su zajednički pripremile liječnice, neurologinje, doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić s užom specijalizacijom iz cerebrovaskularnih bolesti, Mirjana Čubra s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine i Tihana Gilman Kuric.

Priručnik je to kojim su nastojale odgovoriti na sva pitanja s kojima se njihovi pacijenti, ali i svi drugi zainteresirani, susreću tijekom svog života prikazujući moždani udar kao bolesti u punom opsegu.

Podršku na predstavljanju priručnika u ime Grada Osijeka iskazao je i Tihomir Florijančić, predsjednik osječkog Gradskog vijeća.
– Statistika je neumoljiva, brojke su frapantne – svake dvije sekunde jedan čovjek doživi moždani udar, a svakih šest sekundi umre jedan čovjek od moždanog udara. Sve to moždani udar stavlja na prvo mjesto po invalidnosti, a na drugo mjesto po smrtnosti. U svijetu godišnje od moždanog umre pet milijuna ljudi, a doživi ga 15 milijuna. U Hrvatskoj moždani pogodi 15.000, a od njega umre 5000 ljudi. Stoga je važna preventiva i upozoravanje na čimbenike rizika, zbog čega su projekti poput ovog više nego dobrodošli – izjavio je Florijančić.

Projekt Mislimo o moždanom odobren je iz Programa Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Vrijednost projekta iznosi 406.628,78 kuna, od čega su 85 % sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % sredstva Državnog proračuna s pozicije Ministarstva zdravstva.

U okviru projekta provedena je 21 javna radionica u Osijeku, Vukovaru, Našicama, Slavonskom Brodu, Valpovu, Belom Manastiru i Đakovu kako bi se među stanovnicima istočne Hrvatske povećalo znanje o važnosti prevencije moždanog udara te smanjio pritisak na bolničke zdravstvene ustanove.

Skip to content