„Mogućnosti za suradnju u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“

Objavljeno: 05.02.2018

EGTC je jedan od instrumenata za jaču prekograničnu suradnju, prevladavanje administrativnih i zakonskih ograničenja te promicanje teritorijalne suradnje, koji dopušta javnim tijelima iz različitih država članica da se okupljaju pod novim entitetom s punom pravnom osobnošću. Uredba o EGTC-u usvojena je 2006. godine, a EGTC je ujedno bila i prva europska struktura suradnje koja ima pravnu osobnost definiranu europskim zakonom.
Može provoditi aktivnosti teritorijalne suradnje, sa ili bez financijskog doprinosa EU, a danas postoji 69 ovakvih grupacija na području Europske unije, u njih je uključeno 20 zemalja članica EU s više od 30 milijuna građana.
EGTC PANNON pokriva jedan od najvećih EGTC teritorija u Europskoj Uniji, ali su grupacije koje pokrivaju manje teritorije obično operativnije i uspješnije, jer su fokusirane na prekogranične potrebe stanovništva.
Neki od zaista funkcionalnih primjera ovakve suradnju su npr. Grad Strassbourg sa svojim prekograničnim partnerom u Njemačkoj s kojim dijeli vrtiće, škole, bazene, prekograničnu prugu; Španjolska i Portugal dijele usluge istih bolnica; Španjolci na granici s Francuskom planiraju put preko granice javnim prijevozom, postojećim javnim linijama (Varaždin sa Slovencima preuzima isti software i modelira ga za svoje prekogranično korištenje); uvođenje „Europske kartice“ dopušta građanima besplatno korištenje javnih usluga s obje strane granice. Na tragu ovih primjera je i inicijativa za ponovno pokretanje izravne autobusne linije Osijek-Pečuh (postojala je izravna željeznička veza do 2012.; od svibnja 2013. do prosinca 2014., predviđena određena usluga autobusnog prijevoza; od tada ne postoji izravna veza javnog prijevoza s obje strane granice), pa će ovo biti ujedno i jedna od tema današnje konferencije.
Kako je Grad Osijek (uz Osječko-baranjsku županiju) njen domaćin, sudionike je na otvorenju Konferencije pozdravio gradonačelik Ivan Vrkić zaželjevši svima dobrodošlicu. Podsjetivši kako Osijek i Pečuh njeguju prijateljske odnose više od 45 godina, kako imamo zajedničku austro-ugarsku povijest i mnoštvo poveznica koja nas godinama približavaju i upućuju jedne drugima, naglasio je važnost međusobne suradnje i dobrosusjedskih odnosa te zajedničkih nastojanja na unapređenju kvalitete života na ovim područjima.

Skip to content