Mimoze za zdravlje žena

Objavljeno: 25.01.2020

Na Trgu Ante Starčevića obilježen je 13. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Riječ o manifestaciji koja je održana u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek i u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Izviđačkim klubom Javor iz Osijeka, Medicinskom školom Osijek, KBC Osijek, DZ Osijek, Mammae klubom Osijek, Ja Ka udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika.

Uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, Osječanima su podijeljeni i edukativni materijali s informacijama i savjetima o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kao i o cijepljenju protiv HPV-a. Cilj je akcije senzibilizirati i educirati građane, a potporu javno-zdravstvenoj akciji dao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.
-Poruka Dana mimoza je podizanje svijesti i informiranje naših sugrađanki o mogućnostima prevencije raka vrata maternice te sprječavanja i ranog otkrivanja bolesti. Hrvatska ima smanjenje broja oboljelih na godišnjoj razini, no ono što ostaje problem jest da je postotak izlječenja jedan od najnižih u Europskoj uniji. Želja nam je stoga zajednički podići razinu svijesti te djelovati na prevenciji, zaštiti i informiranju jer je uvijek, kako naše bake kažu – bolje spriječiti nego liječiti. Dobrobit i zdravlje stoga trebamo staviti na prvo mjesto. – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Predsjednik Gradske lige protiv raka Osijek dr. sc. Neđeljko Knežević naglasio je važnost ovakvih akcija.
-Kroz naše javno-zdravstvene akcije upozoravamo žene da je rak vrata maternice u potpunosti izlječiv ako se na vrijeme odrade pregledi. Žene od 30 do 50 godina trebaju svake tri godine izraditi Papa-test, a žene iznad 50 godina svakih 5 godina. To je jednostavan postupak uzimanja uzorka, na osnovu kojeg se radi laboratorijska analiza i ako se na vrijeme odradi, bolest je izlječiva. – rekao je predsjednik Gradske lige protiv raka Osijek te podsjetio i na mogućnost cijepljenja protiv HPV-a koje je u Republici Hrvatskoj besplatno za djevojčice i dječake u osmom razredu osnovne škole.

Cvjetovi mimoza, ove su subote, tako podsjetili na nježnost i ljepotu koju imaju, kao i važnost zaštite i njegovanja zdravlja.

Skip to content