Međunarodni interdisciplinarni 3. Kongres Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek

Objavljeno: 09.11.2023

Međunarodni interdisciplinarni 3. Kongres Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek (FFOS) otvoren je u srijedu u Maloj vijećnici FFOS-a, a tijekom tri dana bavit će se temom “Društvo, znanost i umjetnost u (post)digitalnom dobu”.

Kongres okuplja 68 sudionika iz devet zemalja – Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Indije, Kine, Slovačke, Slovenije, Rusije i SAD-a.

– Prepoznali smo, ne samo mi već i mnogi drugi teoretičari unatrag 20 godina, činjenicu da digitalno sve više dominira našim životima, tako da smo odlučili da će upravo ta činjenica biti tema našeg kongresa. Postdigitalni pokret najprije je krenuo u umjetnosti te se zatim proširio na humanističke i društvene znanosti, a mi smo kao interdisciplinarni centar, naravno, odlučili povezati ta tri segmenta – kazao je dr. sc. Demian Papo, član Centra za interdisciplinarna istraživanja.

Otvaranju Kongresa nazočila je i zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, koja je istaknula kako je riječ o velikom događaju za Osijek, Sveučilište i općenito znanstvenu zajednicu.

– Djelovanje Centra i inače naglašava potrebu za međusobnom suradnjom svih sastavnica, ne samo osječkog sveučilišta već svih sveučilišta na međunarodnoj razini, kako bismo društvo, humanost, znanost i umjetnost učinili što otpornijima na sve promjene koje se događaju u današnjem svijetu – rekla je zamjenica gradonačelnika Crnković.

U okviru kongresa održat će se i predstavljanje zbornika Izazovi obrazovanja (9. studenoga u 17.30) koji objedinjuje radove nastale na temelju izlaganja na prošlogodišnjem Kongresu; radionica za studente o društveno angažiranim predstavama (9. studenoga u 18.30) te panel-rasprava o mogućnostima suradnje organizacija civilnog društva, znanosti i umjetnosti (10. studenoga u 10.15).

Skip to content