Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno: 27.01.2020

„Sjeti se… Nikada ne zaboravi!“ – ispisano je podno spomenika Majka i dijete, u Parku Oscara Nemona, gdje je polaganjem vijenaca obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Naime, na današnji dan, prije 75 godina, oslobođen je nacistički logor Auschwitz-Birkenau, a odlukom Ujedinjenih naroda od 2005. godine, taj se dan obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

-Nisu to bili samo Židovi, već svi oni koji se nisu uklapali u nacistički svjetonazor i pokrenuta je mašinerija ubijanja. Prije Drugog svjetskog rata u Europi je bilo 9 milijuna Židova, od kojih je dvije trećine stradalo. Govori li to nešto – to je univerzalna poruka da se tako što više nikada ne ponovi. – rekao je predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beismann.

Uime Grada Osijeka, počast žrtvama holokausta odala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Na svima nama, posebice onima koji javno djeluju, obveza je učestalo ukazivati i podsjećati naše mlade kakvo se zlo dogodilo te poučiti naraštaje koji dolaze da se ono više nikada ne ponovi. – istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Oko 3.000 Židova, živjelo je u Osijeku prije Drugog svjetskog rata, dok ih je danas tek 150. U njihovim srcima i danas žive sjećanja na članove obitelji stradale u holokaustu. Otac gospodina Borisa Polgara, u logor Auschwitz-Birkenau odveden je s obitelji.
-Od njih šest, dva brata, prve očeve supruge i drugih, preživio je samo moj otac. Nije dočekao oslobođenje od ruske Crvene armije jer je bio upućen u takozvani marš smrti te je oslobođen u Bavarskoj. Zbog tifusa je završio u američkoj vojnoj bolnici, no preživio je Auschwitz i jako je malo o tome pričao. Donekle je imao sreću jer je radio u sabirnom skladištu, gdje se ipak moglo ukrasti nešto hrane pa je to vjerojatno bio jedan od razloga zašto je preživio. – ispričao je Boris Polgar.

Od sedmero članova obitelji odvedenih u logor, Osječaninu Dragutinu Kohnu, iz logora se vratio samo jedan stric.
-Moji stričevi, predsjednik Židovske općine Arnold Kohn i doktor Leon Kohn bili su u logoru Auschwitz. Leon je ubijen nakon što se sagnuo i pokupio jednu koru krumpira. To se ne može izbrisati iz sjećanja. Kada su se vratili, moj otac iz partizana, a stric Arnold iz logora – stric nije htio nikada ništa pričati. – prisjetio se Dragutin Kohn koji je izrazio i nadu da naraštaji koji dolaze ne će to više nikada morati proživjeti.

Iz godine u godinu, sve je manji broj onih koji su preživjeli strahote holokausta, a na današnje kalkulacije oko broja ubijenih, osvrnuo se predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beismann:
-Najbolje je to rekao glavni zapovjednik američkih snaga nakon oslobođenja jednog logora u travnju 1945. Doveo je snimatelja i rekao – „snimaj sve ovo jer će se naći netko tko će govoriti da se takvo što nije nikada dogodilo“. Nažalost, dogodilo se, puno je ljudi stradalo. Nažalost, genocid postoji i danas, a samo u XX. stoljeću, u genocidu je stradalo 38 milijuna ljudi. – zaključio je Beismann.

„Sjeti se… Nikada ne zaboravi!“ – ispisano je podno spomenika, djela osječkoga Židova, kipara Oscara Nemona, što prikazuje majku koja visoko u svojim rukama drži dijete, nijemo podsjećajući na želju svih majki, da im djeca žive svjetliju budućnost…

Skip to content