Manjine će se sugrađanima predstaviti gastronomijom i svojim književnim izdanjima

Objavljeno: 07.04.2022

Bogatstvo kulture i tradicije nacionalnih manjina u Osijeku, gradu na čijem području žive pripadnici baš sve 22 nacionalne manjine koje su definirane u preambuli Ustava RH, bit će predstavljeno 9. svibnja na Danu nacionalnih manjina grada Osijeka, a taj je datum ustanovljen odlukom Gradskog vijeća 24. veljače. Zbog priprema za taj novoustanovljeni osječki spomendan predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham, ujedno i dopredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, održao je radni sastanak s predstavnicima i vijećima nacionalnih manjina.

– Inače, Grad Osijek financira rad manjina u hladnom pogonu i daje bez naknade uredske prostore, a ova će proslava biti dvodnevna manifestacija. Tako ćemo 8. svibnja, uoči Dana nacionalnih manjina, ali i Dana Europe, imati kulturno-umjetnički program i etno-gastroponudu na Trgu A. Starčevića od 10 do 12 sati, pa pozivamo sugrađane da se pridruže i svjedoče svom tom bogatstvu različitosti u našem gradu. Veseli nas da su se pridružile manjine koje u gradu nemaju svoje predstavnike i vijeća, koje su, dakle, nešto malobrojnije, ali su itekako aktivne u društvenom životu Osijeka. Nadalje, 9. svibnja bit će Razgovor s knjigom kada će nacionalne manjine u književnom programu u Staroj pekari predstaviti svoja književna izdanja kroz razgovor moderatora s autorima, ali i u komunikaciji s publikom. Nacionalne manjine nisu samo kuhanje, ples i pjevanje, nego imaju itekako bogatu izdavačku djelatnost i želimo ju predstaviti – kazao je Ham.

Dodao je i kako će se u Osijeku 14. i 15. svibnja, na Sajmu cvijeća, predstaviti i nacionalne manjine, i to svojim tradicijskim pričama.

– U predvečernjem druženju u Parku kralja Držislava imat ćemo priliku čuti neke priče iz davnina naših nacionalnih manjina. Dakle, pomalo romantična i lijepa stvar koju smo zajedno s predstavnicima i vijećima nacionalnih manjina uspjeli organizirati i tako obogatiti program Sajma cvijeća – najavio je Ham.

Imamo, dodao je Ham, devet predstavnika i vijeća nacionalnih manjina kojima je sjedište u Kišpatićevoj ulici, njima su se još pridružile rusinska i židovska nacionalna manjina koje nemaju svoje predstavnike na razini lokalne samouprave, a u planu je razgovor i s ukrajinskom manjinom s obzirom na situaciju. Ni oni nemaju predstavnika, ali Ham vjeruje da će im se rado priključiti.

 

Izvor: Darko Pejić/Glas Slavonije

Foto: Andrea Ilakovac/Glas Slavonije

Skip to content