Kulturni centar Osijek već od sljedeće godine postaje novi izvor kulture grada

Objavljeno: 02.08.2019

Dugo očekivani prostor Kulturnog centra Osijek napokon kreće u opremanje čime bi sva njegova moderna funkcionalnost trebala biti na usluzi građanima Osijeka već od sljedećeg ljeta.
Multifunkcionalna dvorana za koncerte, ali i predstave od čak 400 mjesta te veliki izložbeno-galerijski prostori uredit će se na korist brojnih kulturno-umjetničkih društava koji će svoj kreativni potencijal i talent prikazati u prostoru kakvog uistinu zaslužuju.

Prva faza ostvarivanja ovog plana započela je danas službenom predajom ugovora između Grada Osijeka i izvođača radova.
-Grad Osijek i tvrtka Vodovod-Montaža d.o.o. potpisali su okvirni sporazum o izvođenju radova na uređenju Kulturnog centra Osijek, odnosno o dovršetku zgrade sukladno glavnom projektu. Okvirni sporazum u trajanju od četiri godine, vrijednosti je oko 19 milijuna kuna – istaknula je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Zgrada Kulturnog centra Osijek prostire se na četiri kata od čega prizemlje i zadnji kat imaju terasu idealnu za brojne ljetne kulturne aktivnosti i druženja na otvorenome.
-Ovim sporazumom obvezujemo se na završetak radova sukladno građevinskoj dozvoli na svih 3800 m2. Ove godine uredit ćemo oko 1400 m2 tako da ćemo osposobiti prizemnu etažu, odnosno galerijski prostor i dio uredskih poslovnih prostorija, a sve kako bi početkom iduće godine Kulturni centar počeo s radom – naglasila je Gamoš.

Ugovor je prvotno potpisan s tvrtkom EURO DAUS 2017. godine, nakon uređenja tvrtka je prenijela posjed zgrade Gradu Osijeku čime su se stvorili potrebni preduvjeti kako bi Grad uknjižio pravo vlasništva. Sljedeći korak bio je osiguravanje financijskih sredstava za dovršetak uređenja, međutim projektantska procjena od sedam milijuna kuna koje je Grad izdvojio u 2018. godini zbog velikih promjena na tržištu nije bila dostatna onoj od više od 20 milijuna kuna. Nakon toga Osijek je poništio natječaj zbog manjka financijskih sredstava te je u prošloj godini raspisan novi javni poziv.

Direktor tvrtke Vodovod d.o.o. Ivan Jukić optimističan je u vezi izvršenja svih planiranih radova.
-Posao ćemo završiti sukladno mogućnostima ili investitorom. Četiri godine je neki okvirni sporazum, ali to su radovi koji se u dobrim uvjetima mogu završiti između godinu do dvije. Mi smo spremni s partnerima izgraditi kompletan posao što se tiče unutarnjeg vodovoda i odvodnje, strojarskih instalacija, ventilacije, građevinskih, obrtničkih i elektronskih radova – rekao je Jukić i najavio prve radove za početak rujna.

Novoizabrani, a ujedno i prvi ravnatelj Kulturnog centra, Ivan Kristijan Majić, nije čekao uređenje zgrade kako bi krenuo u osmišljavanje programa pa je tako već zasukao rukave i naširoko krenuo u obogaćivanje kulturne ponude svoje nove institucije.
-Kulturni centar je već počeo s radom. Pripremamo programe s kojima bi ušli u javi prostor, najviše bi time htjeli najaviti koji će ključni pristup biti Kulturnog centra kulturi u Osijeku. Prvo ćemo započeti s promoviranjem kulture među građanima, ulaziti u prostor grada s raznim kulturnim sadržajima. Prvi će biti „Minuta za kulturu“, program kojim ćemo promovirati kulturu čitanja poezije u javnom prostoru i potaknuti građane da se bar minutom na dan bave kulturom – istaknuo je Majić i najavio izradu aplikacija za komunikaciju umjetničkih sadržaja na digitalnim platformama.

Kulturni centar Osijek će kao javna ustanova u kulturi putem svojih djelatnosti promovirati kulturu i visoke umjetničke dosege, pratiti i poticati aktualna društvena i kulturna događanja u Osijeku, regiji i zemlji te pružati mogućnost za svestrano informiranje u kulturi i o kulturi.
Osijek će Kulturnim centrom dobiti novo mjesto življenja gdje će se kreirati autentična kultura i povezati grad koji vjeruje u svoje kulturne vrijednosti i mogućnosti.

Skip to content