Gradonačelnik Radić i britanski veleposlanik Thomas najavili proslavu krunidbe kralja Charlesa III u Osijeku

Objavljeno: 21.04.2023

Grad Osijek u suradnji s Britanskim veleposlanstvom proslavit će u Osijeku krunidbu kralja Charlesa III u subotu, 6. svibnja, u osječkom Arheološkom muzeju.

Tim su povodom osječki gradonačelnik Ivan Radić i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Simon Thomas održali danas u gradskoj upravi konferenciju za novinare.

Gradonačelnik Radić podsjetio je kako je kralja Charlesa, dok je još bio princ od Walesa, oduševio Osijek kada ga je posjetio 2016. godine, zbog čega je i odlučeno proslaviti krunidbu u Osijeku.

– Kralj Charles III. tada je bio u Arheološkom muzeju, družio se s građanima i kušao proizvode lokalnih OPG-ova na Trgu Sv. Trojstva, a vozio se i osječkim tramvajem od Tvrđe do konkatedrale te imao priliku iz tramvaja upoznati naš grad. U spomen na taj posjet središnja će se svečanost održati upravo u Arheološkom muzeju – izjavio je gradonačelnik.

Najavio je kako će na prigodno ukrašenom Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi biti postavljen veliki ekran na kojem će građani moći gledati izravan prijenos krunidbe kralja, a kako je riječ o prvoj subotu u mjesecu, kada se u blizini trga održava Sajam antikviteta, posjetitelji su pozvani događaj zaokružiti druženjem u Tvrđi.

– Turistička zajednica grada Osijeka pripremit će za građane kekse i čaj, a gradom će voziti i Kraljevski tramvaj, isti onaj u kojem se vozio i kralj Charles III i njegova supruga kraljica Camilla. U njemu će posjetitelji od turističkoga vodiča moći čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevom šukundjedu Franzu von Tecku koji je rođen u Osijeku. Moći će vidjeti i fotografije godišnjih karti koje je GPP izradio i darovao kralju i kraljici s doživotnim pravom vožnje osječkim tramvajima. Nadam se da će ga kralj i kraljica imati priliku iskoristiti jednom kada ponovno dođu u Osijek – rekao je gradonačelnik Radić i dodao da će na dan krunidbe osječki pješački most zasvijetliti bojama britanske zastave.

Britanski veleposlanik Simon Thomas rekao je kako će 6. svibnja uglednici iz cijelog svijeta okupiti u Londonu kako bi nazočili krunidbi novog kralja, a da će se diljem svijeta organizirati proslave tog trenutka.

– Kada smo razmišljali o mjestu u kojem bismo u Hrvatskoj proslavili krunidbu, odmah nam je na pamet pala božićna čestitka tada princa od Walesa a sada kralja s fotografijom Njegovog veličanstva i kraljice Camille iz Osijeka, snimljena za vrijeme njihova posjeta Osijeku 2016. godine. Od svih fotografija te godine iz raznih strana svijeta, kralj je odabrao upravu tu fotografiju, što znači da je posjet Osijeku na njega ostavio dubok dojam. Ne samo zato što je Osijek grad bogate povijesti i perspektivne budućnosti nego i zato što je on ovdje upoznao ljude koji dijele neke od njegovih životnih strasti i prioriteta: održivost i očuvanje prirode, rad za zajednicu, poštovanje prema baštini, razvoj novih tehnologija i ulaganje u mlade ljude. No i zato što je šukundjed kralja Charlesa III rođen 1837. upravo ovdje u Osijeku. Stoga ovdje nismo samo među prijateljima već i obitelji. Veselimo se proslavi krunidbe u Osijeku i nadamo se da će kralj Charles III u budućnosti još jednom posjetiti vaš krasan grad na Dravi – kazao je veleposlanik Thomas.

Skip to content