Kreativna riznica 2022.: Europsko kreativno NeB-o

Objavljeno: 29.04.2022

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham nazočio je ovogodišnjoj Kreativnoj riznici pod nazivom Europsko kreativno NeB-o koja je upriličena u Auli znanosti Ekonomskoga fakulteta u Osijeku.

Tema ovogodišnje Riznice Vodikova je kreativnost i njome se propituju kreativni postupci u kreativnoj industriji, a u usporedbi s kreativnošću vodika – najzastupljenijeg elementa u svemiru. Kreativna riznica potiče raspravu o kreativnoj industriji u RH, a svakako doprinosi i njezinu institucionaliziranju. Sudionici razmjenom iskustava predlažu organizacijska, sadržajna i tehnološka rješenja primjenjiva u budućim postupcima institucionaliziranja kreativne industrije. Kreativna riznica 2022. organizirana je u duhu Novog europskog Bauhausa. Zapravo se nastojalo spojiti znanost i tehnologiju s kulturom i umjetnošću, a sami programski sadržaji naglašavaju tri vrijednosti: održivost, estetiku i uključenost.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obratila se nazočnima te je svojom nazočnošću uvećala ovaj skup. Nakon obraćanja ministrice i glazbenog intermezza, predstavljena su najbolja arhitektonska ostvarenja 2022. godine, a Ingrid Gojević pobliže je pojasnila Europsko kreativno nebo (NeB) – inicijativu Europske unije za povezivanje održivih inovacija s kulturnom tradicijom i kreativnom djelatnošću.

Uz primjere dobre prakse po principima NeB-a, održane su dvije panel-rasprave. U panel-raspravi „Kreativnost kao rješenje izazova oporavka i otpornosti“ sudjelovali su članovi Društva arhitekata Zagreb. Druga panel-rasprava naziva „Kružna kreativnost NeB-a“ okupila je osječke i zagrebačke teoretičare i praktičare u kreativnoj industriji.

Skip to content