Kopika postala prva pametna plaža u Hrvatskoj

Objavljeno: 25.07.2019

Grad na Dravi može se pohvaliti još jednom hvalevrijednom investicijom. Riječ je o modernom uređenju poznatog osječkog kupališta – Kopike.

-Naš Osijek je prvi u regiji koji ima čast uživati i ponositi se pametnom plažom Copacabanom. Projekt je investicijske vrijednosti od 1.053.876,25 kuna od čega je sufinanciran iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture i Ministarstva turizma u iznosu od 392.000,00 kuna – objasnila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Ostatak potrebnih financijskih sredstava, više od 660.000 kuna, osigurao je Grad Osijek.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u prosincu 2018., a realizacija projekta je započela u svibnju 2019., dok su radovi završeni u srpnju ove godine.

-Ovih dana sve naše Osječanke i Osječani, ali i dragi gosti koji dođu na naše kupalište, u isto vrijeme bezbrižno uživajući na suncu, Dravi i našim bazenima, mogu biti spojeni s cijelim svijetom – poručila je Gamoš i naglasila prednosti ovog projekta.

U okviru investicije postavljeno je pet pametnih klupa, tri kabine za presvlačenje, deset pametnih tuševa, dvadeset novih LED rasvjetnih tijela sa stupovima, dva seta za sjedanje i jedno pametno stablo.

-U svakom trenutku svi oni koji dođu na kupanje mogu puniti svoje mobilne uređaje i laptope. Naravno ako krenu u vožnju e-biciklom ili e-romobilom mogu malo prisjesti, odmoriti se te napuniti svoja vozila – rekla je zamjenica gradonačelnika i pozvala građane da iskoriste mogućnosti koje im osuvremenjena Kopika pruža.

Na solarnom stablu ima šest uobičajenih i isto toliko USB utičnica, a crpit će solarnu energiju pomoću fotonaponskih panela kapaciteta 810 vati. Pod krošnjom ovog drveta ima i 12 sjedećih mjesta. Na solarnim klupama i setovima za sjedenje moguće je bežično puniti dva mobilna uređaja te na 4 USB priključka.

Naravno ono što je i najvažnije je to kako su pametne klupe, tuševi, kabine za presvlačenje, setovi za sjedenje, ali i stablo proizvod hrvatskog znanja što ovo ulaganje čini još vrjednijim.

Grad je ponovno dokazao kako ide u korak s modernim vremenima i osluškuje potrebe svojih građana, ali isto tako aktivno koristi raspoložive potpore i programe kako bi investirao u moderniji i kvalitetniji život Osijeka. Vjerujemo da će građani prepoznati važnost ove modernizacije i znati čuvati sve navedeno.

Skip to content