Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

Objavljeno: 16.06.2021

U Osijeku je danas u prostoru Nadbiskupijskog vikarijata održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je sudjelovalo 30 od 31 vijećnika. Potvrđena je vladajuća većina koju će činiti Hrvatska demokratska zajednica s koalicijskim partnerima (NL Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS, SSiB, HNS), a koja broji 18 vijećnika.

Nakon izbora Mandatnog povjerenstva i svečane prisege vijećnika, izabrani su predsjednik Gradskoga vijeća i njegova dva potpredsjednika. Vladimir Ham (HNS) izabran je za predsjednika, dok je za prvog potpredsjednika izabran Drago Šerić (ANU), a Željko Požega (Most) za drugog potpredsjednika Gradskog vijeća.

Novoizabrani članovi Gradskog vijeća su: Mate Jurčević, Milan Opačak, Josip Mihaljević, Vlado Jukić, Mira Leko Ćurčić, Igor Pandžić, Drago Šerić, Anto Đapić, Željko Kovačević, Mirko Ivković, Ivana Davidović, Antonio Lozančić, Tihomir Florijančić, Željko Zubčić, Vladimir Ham, Vladimir Šišljagić, Željka Fuderer Levak, Goran Kušec, Boris Piližota, Milan Blagojević, Mirta Vlahović, Svetozar Sarkanjac, Ivana Šojat, Antonio Sobol, Petar Kopunović Legetin, Jesenka Ricl, Tomislav Bilandžić, Željko Požega, Tomislav Mišetić, Katarina Kruhonja i Boris Kiš.

Na kraju Sjednice vijećnicima se obratio i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić izrazivši zadovoljstvo što je protekla u mirnome tonu.

– Čestitam izabranom predsjedniku i potpredsjednicima, siguran sam da ćemo u naredne četiri godine dobro surađivati. Pozivam sve vijećnike da zajedno radimo na svim projektima za dobrobit grada Osijeka. I u kampanji sam govorio da je stabilnost nužna za rad gradske uprave. Nažalost, bili smo svjedoci da te stabilnosti u ranijim vremenima nije bilo i znamo kako je to završavalo. Stabilnost sada u Vijeću postoji i mislim da je to jako dobro za naš rad. Sve će se odvijati u interesu boljeg života svih Osječana, s ciljem da od našeg grada napravimo pravu slavonsku metropolu – kazao je Radić.

Vladimir Ham poručio je kako će u narednom mandatu inzistirati na demokratičnosti i tolerantnosti u raspravama.

– Velika mi je čast biti izabran za predsjednika Gradskog vijeća. Nastojat ću da što unisonije radimo za boljitak naših građana. Nije veliko iznenađenje da smo podržali većinu s obzirom da smo s HDZ-om i na nacionalnoj razini u koaliciji i to je nastavak jedne suradnje. Osnovna stvar je da smo se programski u velikom broju projekata podudarali i bili vrlo slični u budućim vizijama grada. Drago mi je da mogu poduprijeti ovu priču sljedeće četiri godine – poručio je Ham.

Na sjednici je pojašnjeno i tko će koga u vijeću te iz kojih razloga zamijeniti. Na listi HDZ-a i partnera gradonačelnika Radića mijenja Jurčević; Zorana Đurokovića zbog obveza u Hrvatskim vodama mijenja vijećnica Leko Čurčić; vijećnicu SDP-a Sonju Kovač zbog obveza u Gradu mijenja Šojat. Krešimir Bubalo, koji je bio nositelj liste DP-a i Mosta iz osobnih razloga neće biti u Gradskom vijeću, a umjesto njega će biti Sobol. Iz osobnih razloga u Vijeće neće ni Vedran Novokmet, a umjesto njega ulazi Đapić, dok s iste HDZ-ove liste, Josipa Škorića koji od vijećničkog mandata odustaje iz osobnih razloga mijenja Opačak. Vijećnicu Herminu Goericke Lukić s liste Možemo mijenja Kiš.

Skip to content