Radić: Naši resursi čine visokovrijedan turistički proizvod

Objavljeno: 13.10.2021

Dvodnevni Kongres održivog razvoja zdravstvenog turizma započeo je danas u Osijeku u organizaciji LUX Promocije i Glasa Slavonije, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te ACAP-a.

Svečano otvaranje Kongresa održano je u dvorani Nadbiskupijskog vikarijata u Osijek, a uz predavače i ostale sudionike nazočni su bili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Gradonačelnik Radić uvodno je istaknuo kako je Osijek središte resursima bogate regije koja ima veliki potencijal da postane predvodnik razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

– Kao jak sveučilišni grad, s jedinim KBC-om na istoku Hrvatske i mnoštvom privatnih ordinacija i poliklinika, Osijek je svojevrsni rasadnik kvalitetnih zdravstvenih stručnjaka i usluga. Ujedno je i grad zelenila okružen predivnom očuvanom prirodom, naslonjen na Kopački rit, i s dobrom prometnom povezanošću, kao i nizom drugih resursa koji zajedno čine visokovrijedan turistički proizvod. Prepoznali smo taj potencijal i nastojimo povezati zdravstvene usluge u Osijeku s ostalim prirodnim, gastronomskim i društvenim potencijalima te još jače potaknuti gospodarski rast – poručio je Radić.

– Prije četiri i pol godine započeli smo s projektom razvoja turizma kao nove gospodarske grane Osječko-baranjske županije, a osnovali smo i Upravni odjel za kontinentalni turizam koji sa županijskom Turističkom zajednicom radi na tomu. Osječko-baranjska županija ima veliki turistički potencijal, što se potvrđuje i kroz kontinuirano povećanje broja gostiju. Istina, kao i svima drugima, pandemija je napravila određene probleme u turizmu, što nismo mogli predvidjeti, no nije nas zaustavila. Zdravstveni turizam je puno više od standardnih turističkih sadržaja i ponude, a i tu smo otišli značajno naprijed – rekao je župan Anušić.

Dodao je da će novi KBC Osijek također biti u ponudi zdravstvenog turizma, a tu su i projekti geotermalnih izvora, za što je završena studija koja potvrđuje da Osječko-baranjska županija ima potencijale za njihov razvoj.

Ministrica Nikolina Brnjac rekla je kako ne možemo biti zadovoljni aktualnim pokazateljima o zdravstvenom turizmu, međutim smatra da Hrvatska sa svojim potencijalima i osobljem može imati daleko bolje rezultate.

– Bit je da imamo cjelogodišnji turizam, a da se odmičemo od proizvoda sunca i mora, što nudi upravo zdravstveni turizam i svakako ćemo planirati sredstva za razvoj u tom smjeru – rekla je ministrica te potvrdila da su na tom segmentu značajni potencijali i projekti s područja Osječko-baranjske županije.

Skip to content