Konferencija za novinare: Od ponedjeljka se uvodi Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u osnovne škole grada Osijeka

Objavljeno: 09.10.2018

ŠTO?

Što je Osijek to GOO?
Osijek to GOO je program čiji je cilj dodatno unaprijediti i podržati provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja u osječkim osnovnim školama. Provedba programa obuhvaća uvođenje GOO-a kao izvannastavne aktivnosti u pet škola kroz jedan sat tjedne nastave, edukaciju zainteresiranih nastavnika i
nastavnica, umrežavanje škola te preuzimanje i tiskanje udžbenika Učenik građanin. Svi će učenici i učenice koji izaberu GOO kao izvannastavnu aktivnost dobiti svoj besplatan primjerak udžbenika.
Što učenici i učenice uče na satima Građanskog odgoja i obrazovanja?
Učit će o šest dimenzija GOO-a: društvenoj, ljudsko-pravnoj, političkoj, kulturalnoj, gospodarskoj i ekološkoj.

Time će znati odgovoriti na pitanja poput:
Koja je korist volontiranja za mene i za društvo?
Zašto i kako nenasilno riješiti sukob?
Zašto štitimo ljudska prava?
Koja su moja prava, a koje odgovornosti?
Čemu služi Vijeće učenika i kako ono štiti moja prava?
Što je Vlada, a što Sabor?
Što je identitet?
Kako nas različitosti obogaćuju?
Kako raspolagati vlastitim džeparcem?
Gdje mogu saznati prava potrošača ako nisam zadovoljan uslugom ili proizvodom?
Zašto je bitno reciklirati?
Što je to održivi razvoj?
Što je filantropija i kako doprinosi društvu?

TKO?

Tko je pokrenuo program Osijek to GOO?
Osijek to GOO je program koji je pokrenuo Grad Osijek u suradnji s osječkim udrugama Breza, Dokkica, Nansen dijalog centar te Volonterski centar Osijek.
Tko vodi program GOO u školi?
GOO kao izvannastavnu aktivnost provode za to educirani predmetni nastavnici i nastavnice. Osimbrojnih edukacija koje su prošli tijekom svoga rada, kao pripremu za provedbu GOO-a, nastavnici i nastavnice su prošli i edukaciju u trajanju od 78 sati koju su vodili različiti stručnjaci i stručnjakinje te praktičari i praktičarke iz RH.
Na edukacijama su obradili teme: Uvod u ljudska prava; Interkulturalnost i izgradnja odnosa u razredu, školi i zajednici; Uvod u demokraciju – politička pismenost; Volontiranje i aktivni angažman u zajednici; Medijska pismenost; Održivi razvoj zajednice i globalno obrazovanje; Financijska pismenost i filantropija.
Tko se može prijaviti za izvannastavnu aktivnost GOO u školi?
Svi učenici i učenice 5. i 6. razreda osnovnih škola koje sudjeluju u programu. Drugim riječima, ako ste dobili ovaj letak od nastavnika Vašeg djeteta, ono može pohađati GOO.

ZAŠTO?

Zašto bih upisao/upisala svoje dijete na GOO?
Zato što će mu GOO pomoći da kroz interaktivnu i kreativnu nastavu stasa u odgovornog i aktivnog građanina koji: promovira nenasilje, pomaže društvu, poštuje različitosti i iz njih uči, medije čita s razumijevanjem, uočava kompleksnost političkog sustava i važnost demokracije, zna raspolagati novcem, štiti okoliš jer shvaća važnost očuvanja prirode za čovjeka i sva ostala bića koja ga nastanjuju…

Zašto je mladima uopće potreban GOO?
Istraživanja provedena među mladima ukazuju na pad zainteresiranosti mladih za političke procese, postojanje nedemokratskih stavova, jačanje isključivosti i nasilja, nekritično pristupanje medijima te nezainteresiranost za očuvanje prirode i okoliša. GOO želi dati odgovor upravo na te izazove, upoznajući mlade s teorijskim osnovama, razvijajući u njima
kritičko razmišljanje, osiguravajući prostor za samostalno istraživanje te potičući aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu.

Skip to content