Konferencija o graševini kao najznačajnijoj vinskoj sorti istoka Hrvatske

Objavljeno: 27.05.2022

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku se održava konferencija o jednoj od najvažnijih hrvatskih sorti – graševini pod nazivom „GO – Graševina Osijek“.
Uz dva panela pod nazivom “Graševina jučer, danas, sutra” i “Quo vadis vinska Hrvatska” u kojima sudjeluju poznati enolozi, vinski stručnjaci i profesori, na skupu se govori i o vinskom udruživanju, iskustvima iz susjedne nam Mađarske u vinogradarstvu i vinarstvu, klimatskim promjenama u tom sektoru te vinskom marketingu i turizmu.
Nakon uvodnih riječi organizatora konferencije, ravnateljice HAPIH-a Darije Sokolić, skup su pozdravili zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragana Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio.
– Osijek predstavlja centar kada govorimo o vinima Slavonije, Baranje i Podunavlja. Osobito me veseli da je sve više vinskih događaja na istoku Hrvatske što je doprinijelo da se u zadnjih desetak godina znatno povećala kvaliteta vina na području istočne Hrvatske. To moramo promovirati jer sveukupni turistički potencijal, porast broja gostiju i noćenja dugujemo, između ostalog, kvalitetnim vinima koji su uvijek dobra promocija našeg kraja, rekao je Vulin te naglasio da se upravo danas u Osijeku održava prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti.
– Osječko-baranjska županija može se pohvaliti četirima vinogorjima te ju stoga želimo pozicionirati na vinskoj karti ne samo Hrvatske, već i šire. Njegujemo i dobru suradnju s vinarima iz ostalih slavonskih županija čime nastojimo dodatno osnažiti turističku ponudu istoka Hrvatske. Vidljivo je da svake godine raste kvaliteta ponuđenih proizvoda, što je osnovni preduvjet za jači gospodarski i turistički iskorak – kazao je Miletić.
Konferencija je organizirana u okviru projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija ”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.

Skip to content