Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost IT industrije

Objavljeno: 30.09.2021

U sklopu projekta Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova.

U Osijeku je danas na rasporedu panel o mladima i budućnosti IT industrije, gdje su uvodne govore održali gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić te prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta u Osijeku Loretana Farkaš. Videovezom se javio i Marko Pavić, predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a.
Ocijenivši kako Osijek ima što za reći o IT industriji, osječki gradonačelnik Ivan Radić iskazao je zadovoljstvo što se konferencija održava upravo u Osijeku.

– Osijek je već u velikoj mjeri brendiran kao IT grad. Prepoznali smo važnost IT-a i na koji način možemo biti partner IT zajednici. Spomenut ću zato IT park, strateški projekt Urbane aglomeracije Osijek, gdje je popunjeno šest od devet parcela, a trenutačno s jednom zagrebačkom IT tvrtkom vodimo razgovore i za sedmu parcelu – rekao je Radić dodajući kako Grad gradi i centralnu zgradu za najam onim tvrtkama koje nisu u mogućnosti izgraditi vlastiti objekt.

Govoreći o EU fondovima, gradonačelnik Radić podsjetio je kako se u Osijeku provode velike kapitalne investicije koje se najvećim dijelom financiraju upravo iz fondova EU.
– To su projekti koji mijenjaju izgled grada, vrijedni više od 1,2 milijarde kuna, a u idućem financijskom razdoblju, od 2021. do 2027., planiramo provoditi projekte koji premašuju vrijednost od 2 milijarde kuna. Cilj nam je maksimalno rasteretiti gradski proračun, a sinergija s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU velika nam je pomoć u realizaciji projekata poput energetske obnove dječjih vrtića, dovršetka IT parka, Centra za posjetitelje Tvrđa, proširenja infrastrukture u Industrijskoj zoni Nemetin i brojnih drugih. Grad Osijek kroz EU fondove ne treba brinuti o svojoj budućnosti i bit će prava metropola Slavonije i Baranje – istaknuo je gradonačelnik Radić.

U raspravi danas sudjeluju i zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, putem videoveze zastupnica Sunčana Glavak, profesor na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku Robert Cupec, inženjerka računarstva sa Sveučilišta u Osijeku Valentina Gotal te predstavnik Osijek Software Cityja Ivan Ostheimer.
Prije Osijeka i panela o budućnosti IT industrije, u Dubrovniku je u suradnji s tamošnjim sveučilištem održana rasprava o održivom turizmu, u Rijeci u partnerstvu s riječkim sveučilištem rasprava o budućnosti kulture, dok je u Puli s pulskim sveučilištem održana rasprava o obrazovanju.

Ured EP-a planira konferencije održati još u Zadru (budućnost Mediterana), Splitu (budućnost rada, digitalni nomadi), Slavonskom Brodu (tech budućnost zelene poljoprivrede), Varaždinu (poduzetništvo), Zagrebu (javno zdravlje) i Čakovcu (budućnost medija u društvu).

Konferencija o budućnosti Europe paneuropski je demokratski projekt tijekom kojeg građani prvi put imaju priliku odlučivati u kojem smjeru i kako bi se EU trebala razvijati. Konferencija se sastoji od niza javnih rasprava koje pružaju platformu za iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće politike EU, a prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga koji će se objaviti na višejezičnoj platformi Konferencije.

Skip to content