Kome se javljaju stanovnici Osijeka u slučaju sumnje na zarazu

Objavljeno: 18.03.2020

U Domu zdravlja Osijek osigurana je ordinacija za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom na adresi Park kralja Petra Krešimira IV, br. 6. Ambulanti se pristupa sa istočne dvorišne strane, a građanima je dostupna 24 sata. U ambulantu se mogu javiti osobe sa izraženom sumnjom na zaraženost koronavirusom (COVID-19) i simptomima (kašalj, grlobolja, kratak dah, povišena temperatura, opća slabost). Prije dolaska potrebno se najaviti na broj 091/1565-745.

Ovisno o situaciji – različiti su kontakti i ustanove kojima se građani javljaju:

U posebne ambulante ili nadležnom liječniku obiteljske medicine radi upute o daljnjem postupanju TELEFONOM se javljaju sljedeće osobe:
• Koje imaju simptome odnosno kašlju, imaju povišenu temperaturu, kratak dah ili osjećaj slabosti
• Koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, bez obzira na to imaju li simptome ili ne

Epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 031/ 225-717 javljaju se SAMO osobe:
• Koje su bile u IZRAVNOM kontaktu sa zaraženim osobama

KBC Osijek
• Vrši prijem potencijalnih bolesnika ISKLJUČIVO na preporuku epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo
• Osobe koje nije uputio Zavod za javno zdravstvo neće biti primljeni u bolnicu

Hitna medicinska pomoć
• Vrši prijevoz osoba sa sumnjom na koronavirus prema nalogu Zavoda za javno zdravstvo s medicinskim osobljem s adekvatnom zaštitom od korona virusa. Nakon transporta se vrši kompletna dezinfekcija ljudi, opreme i vozila.
• Ako bolesnik koji se nalazi u samoizolaciji pozove Hitnu medicinsku pomoć i ne prijavi da se nalazi u samoizolaciji te Hitna medicinska pomoć izađe na intervenciju bez zaštitne opreme, dovodi u rizik medicinski tim koji se može zaraziti koronavirusom te nakon intervencije mora 14 dana u izolaciju. Time se ugrožava zdravlje medicinskog osoblja, smanjuju kapaciteti medicinskog osoblja te narušava redovna djelatnost zbrinjavanja drugih životno ugroženih pacijenata. Osoba koja je zatajila samoizolaciju bit će sankcionirana.

Odgovorno ponašanje i disciplina sada su krucijalni! Ako želite pomoći sebi, svojoj obitelji i prijateljima, strogo se pridržavajte preporuka kriznih stožera! Sve potrebne informacije o koronavirusu možete dobiti na nacionalnom broju 113 i stranici Vlade RH: www.koronavirus.hr

SOS TELEFON ZA STARIJE – 031/494-062

 

Skip to content