Karavana šarenih spačeka iz cijeloga svijeta posjetila Osijek

Objavljeno: 09.08.2019

Nakon održanog 23. Svjetskog susreta Spačeka u Samoboru u organizaciji Hrvatskog 2cv Citroen kluba, Klub je želio napraviti korak dalje pa je tako organizirao dvije turističko-avanturističke vožnje Hrvatskom. Jedna vožnja je Adriatic raid prema Jadranskom moru i Continental raid prema Slavoniji te je zbog atraktivnog prostora kod Katakombi i pogleda s lijeve obale na cijeli grad odlučeno kako će završnica upravo biti u Gradu na Dravi.

Dvoje zaljubljenika u Spačeke iz Osijeka, Sandra Kovačević i Zvonimir Lendvay, inače i članovi samoborskog kluba 2CV Citroen, u velikoj su mjeri zaslužni što je Osijek dobio priliku ugostiti avanturiste iz cijelog svijeta. Kako je i sam Lendvay rekao, interes za ovu kontinentalnu vožnju bio je puno veći od one do jadranske obale te je naglasio kako je ovo uistinu jedinstvena prilika i događaj za Osijek jer se ne događa često da imamo priliku vidjeti svjetske putnike i toliko široku lepezu obojenih Spačeka.

Citroenove legendarne automobile i njihove ponosne vlasnike obišla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koju su Spačeki u tolikoj mjeri zainteresirali da je i sama počela istraživati njihovu povijest i nastanak imena.
Tako je rekla kako su žene i ovi automobili prije bili jedno te da se u početku smatrao ženskim automobilom. Svaka zemlja imala je neki drugi naziv za njih pa se u Njemačkoj zvao patka ili čak ružno pače, u Španjolskoj žaba i slično.

Ova međunarodna izložba Spačeka svakako je odlična promocija Osijeka jer dolaze vlasnici automobila iz cijeloga svijeta pa će tako dobiti priliku upoznati Osijek i okolicu, a priče o ljepotama našega grada širiti dalje na svom putu po svjetskim prijestolnicama.
-Ovo je važan događaj za turizam grada Osijeka u koji sam uvjerena i nadam se da će nastaviti uključivati Osijek u ovu međunarodnu rutu Spačeka- istaknula je Gamoš.

Nakon izložbe vlasnici oldtimera upoznat će se i s povijesti Osijeka te tako obogatiti svoju ljetnu turneju po Hrvatskoj.

Skip to content