Kapitalna ulaganja u prometnu infrastrukturu na području Grada i Županije

Objavljeno: 11.10.2021

Kapitalna ulaganja u prometnu infrastrukturu na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka bile su glavne teme sastanka gradonačelnika Ivana Radića i župana Ivana Anušića s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak. Sastanku su nazočili predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, državni tajnici Tomislav Mihotić i Josip Bilaver te direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos.

– Otvorili smo nekoliko važnih tema i razgovarali o projektima koje smo započeli u suradnji s ministarstvima i resornim tvrtkama. Prije svega, riječ je o dovršetku koridora 5c, linijskom prijevozu putnika, obnovi zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku te uređenju željezničkih stajališta na području Osječko-baranjske županije kako bi uskoro sva bila u funkciji. Želimo da ta infrastruktura bude u potpunosti obnovljena, kao primjerice kolodvorska stanica u Laslovu u čijoj su obnovi sudjelovale Hrvatske željeznice. Planiramo željeznički promet i novoobnovljene stanice uključiti u linijski prijevoz, zajedno s autobusnim prijevozom zbog čega je nužna obnova, pa i izgradnja novih željezničkih stanica. Razgovarali smo o izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića o čemu smo s ministrom Butkovićem razgovarali prije 3 godine, a sada je taj projekt u fazi realizacije te je odabran najpovoljniji izvođač. Riječ je o izuzetno važnom projektu koji će riješiti veliku prometnu gužvu na južnom ulazu u Osijek. Osim toga, dotakli smo se i obnove Zračne luke Osijek kojoj će u ovoj i sljedećoj godini na raspolaganju biti 40 milijuna kuna za obnovu zgrade putničkog terminala. Paralelno s tim radimo i na pripremi projekata modernizacije Zračne luke, financiranih sredstvima Europske unije, zajedno s ministricom Tramišak, a čija se vrijednost procjenjuje na 400 milijuna kuna – rekao je župan Anušić te zahvalio ministru Butkoviću i ministrici Tramišak na odličnoj suradnji u proteklom razdoblju.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić najavio je realizaciju niza velikih projekata.

– Najveći prometni projekt trenutno na području Grada Osijeka je modernizacija tramvajske infrastrukture, vrijedan 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna kuna sufinancirano europskim sredstvima, a ostatak financiraju Vlada RH i Grad Osijek. Tu je riječ o obnovi 9,5 kilometara tramvajske mreže i 23 stajališta. U fazi realizacije je i izgradnja podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića čija je procijenjena vrijednost 93 milijuna kuna, a nakon otvaranja pristiglih ponuda, odabrana je najpovoljnija ponuda u vrijednosti 54 milijuna kuna. Završetak radova očekujemo krajem 2023. godine. Što se tiče budućih projekata, nakon izgradnje podvožnjaka, započet ćemo s rješavanjem još jednog prometnog čvorišta, onog na Trpimirovoj ulici, gdje planiramo infrastrukturna rješenja od križanja s Vukovarskom ulicom do Dravskog mosta. Osim toga, u fazi je i izrada idejnog rješenja izmještanja remize u istočni dio grada, u čemu nam veliku pomoć pružaju upravo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Također, sudjelujemo u realizaciji strateškog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a riječ je o obnovi putničkog terminala Zračne luke Osijek – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je kako 6,7 milijardi kuna iznosi ukupna vrijednost projekata koji su ugovoreni na području Osječko-baranjske županije, a tiču se financiranja iz europskih strukturnih investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020..

– Od toga, daleko najveća i najizdašnija su ulaganja u prometnu infrastrukturu. Spomenuli smo ulaganja u riječni terminal u riječnoj luci, ali i ulaganja u modernizaciju tramvajske infrastrukture Grada Osijeka čije su vrijednosti veće od 100 milijuna eura. Ovo su iznosi bez ulaganja u koridor 5c čija se izgradnja sufinancira drugim izvorima financiranja pri čemu se zahvaljujem ministru Butkoviću na pomoći u realizaciji. Na današnjem smo sastanku razgovarali i o budućim projektima za razdoblje 2021.-2027. u kojem ćemo imati mnogo prilika iz novih fondova koji nam se nude, a bit će prilike da se riješi pitanje kvalitetnije povezanosti željezničkom infrastrukturom jer je desetljeće pred nama razdoblje zelenog prometa i smanjenja emisije CO2. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija nalaze se na važnom geoprometnom položaju, a ovo su prilike gdje to trebamo iskoristiti kako bi cijeli istok Hrvatske doživio transformaciju. U tom smislu, Zračna luka Osijek je posebno važna, pa smo osim obnove zgrade putničkog terminala, već sada u procesu programiranja novog programskog razdoblja predvidjeli sredstva kojom bi se nastavila modernizacija infrastrukture – rekla je ministrica Tramišak.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako je sastanak bio dobar te da se svi projekti uspješno provode. – Ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj trenutno iznose više od 25 milijardi kuna, a od toga se na projekte na području OBŽ odnosi više od 1,5 milijardu kuna. Jedan od najvažnijih projekata je dovršetak autoceste prema Belom Manastiru, što se radi, a trebali bi je otvoriti do ljeta 2022. godine. Natječaj za preostalih 5 km autoceste do mađarske granice bit će sljedeće godine, a sredinom 2024. godine imat ćemo u cijelosti izgrađeno 88 kilometra Koridora 5c kroz RH. Tada će i Mađarska završiti svoj dio, a interes nam je da i BIH završi što prije svoj dio – poručio je ministar Butković.

Nakon radnoga sastanka u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku, sudionici sastanka obišli su gradilište Koridora 5c kod Belog Manastira. Tom prigodom predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan je rekao:

– Prošle godine u travnju potpisali smo ugovor za izgradnju autoceste od Belog Manastira do mosta Halasica ukupne duljine 17,4 kilometra vrijedan 443 milijuna kuna. Radovi su započeli u lipnju 2020. godine i usprkos koroni radovi teku odličnu. Prošli mjesec smo u posao uveli izvođača za opremanje ceste, tako da što se tiče HAC-a svi su izvođači trenutno uvedeni u posao te će vjerujem sve biti gotovo do lipnja iduće godine. Prije desetak dana pustili smo Svilaj u promet i od ukupno 88,6 kilometara punog profila koji će biti na koridoru 5c sada je 59 kilometara u prometu. Ovaj projekt se financira kreditom od 107 milijuna eura za kojeg se zadužio HAC, od čega je 51% preko Europske banke za obnovu i razvoj s jedan posto kamata, i 49 % preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj – kazao je Huzjan.

Skip to content