„Izrael od Abrahama do moderne države“

Objavljeno: 11.04.2018

Na 24 panela prikazana je povijest židovskog naroda na Bliskome istoku od biblijskih dana pa sve do stvaranja moderne države Izrael.
Izložba je postavljena u organizaciji Židovske nevladine udruge B’nai B’rith Zagreb, Židovske općine Osijek, Evanđeoske crkve Osijek i Visokog evanđeosko teološkog učilišta u Osijeku, stoga su u njenu svečanu otvorenju govorili dr.sc. Peter Kuzmič, prof.dr.sc. Darko Fischer te gradonačelnik Ivan Vrkić. Svi su podsjetili na tešku povijest židovskog naroda koji je, unatoč strašnim stradanjima i patnjama, i to cijelo vrijeme bez vlastite države, uspio opstati. U najvećem povijesnom pohodu na Židove (tijekom Drugog svjetskog rata) smrtno je stradalo oko 6 milijuna osoba, od toga oko milijun i pol djece, a praktično nitko od preživjelih nije ostao pošteđen od brojnih gubitaka bližnjih. U svibnju 1948. proglašena je neovisnost Države Izrael. Unatoč političkim i ratnim teškoćama s kojima je suočen od prvoga dana svoga postojanja, Izrael je opstao i danas je u mnogim područjima znanosti, tehnologije, kulture i umjetnosti u samome svjetskom vrhu.
Što se Osijeka tiče, Židovi se spominju već u 3 st. u rimskom naselju Mursa na području današnjeg Donjeg grada. Pravo doseljavanje Židova u Osijek bilježi se nakon donošenja „Povelje tolerancije“ koju je donio Josip II 1782., najprije kao pojedinaca u službi austrijske vojske, a zatim kao obitelji i konačno kao jaka etnička i vjerska zajednica. Židovska Općina Osijek utemeljena je 1845., prva Sinagoga u Županijskoj 13 sagrađena 1869., a druga, ova u Donjem gradu 1903. U holokausta od 1941. do 1945. zajednica je gotovo potpuno uništena. Židovska Općina danas broji 150 članova, a 2003. dodijeljena joj je Zlatna plaketa „Grb Grada Osijeka“ za doprinos multietničkom i multi-kulturalnom obilježju grada kojem su Židovi uvijek davali europski karakter.

Skip to content