Izgradnja i proširenje škola i vrtića jedan od glavnih prioriteta Grada Osijeka. Poboljšava se sudjelovanje djece u odlučivanju o njihovim životima

Objavljeno: 13.06.2022

U povodu obilježavanja 15. obljetnice rada područnog Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku, osječki gradonačelnik Ivan Radić i njegova zamjenica Jasenka Crnković sastali su se u ponedjeljak s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević i s dječjim Gradskim vijećem na čelu s dječjom gradonačelnicom Aleksandrom Miljević i njezinim zamjenikom Fabijanom Stanićem.

Na sastanku s pravobraniteljicom razgovaralo se o temama koja se odnose na ostvarivanje i zaštitu prava djece u okviru lokalne samouprave, osobito na djelovanje kroz dječje gradsko vijeće, ali i o radu i organizaciji ustanova u kojima borave djeca, a kojima je Grad Osijek osnivač.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je od potpisivanja Konvencije o pravima djeteta prije 30 godina napravljeno puno posla, no i da ima prostora za poboljšanjem položaja djece u Hrvatskoj. Ocijenila je kako je nužno omogućiti djeci da više sudjeluju u donošenju odluka koja se tiču njihovog života te naglasila nužnost poboljšanja mentalnoga zdravlja djece, koje je narušeno u razdoblju pandemije. Dodala je i da ima prostora za poboljšanjem u sustavu odgoja i obrazovanja, osobito u pogledu potrebe da se svoj djeci osigura mogućnost upisa u vrtić, ali i u organizaciji dječjeg slobodnoga vremena.

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković naglasila je kako gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem za prioritet u ovom mandatu ima razvoj i proširenje infrastrukture za najmlađe, od nadogradnje postojećih škola i vrtića do izgradnje novih.

– S tim smo se odmah po dolasku suočili i krenuli u pozitivnom smjeru kako bi se sva prava djece nužno riješila. Maksimalno radimo na sudjelovanju djece u odlučivanju. Cjelokupnu strategiju razvoja predškolske i školske infrastrukture radimo sukladno uputama Ureda pravobraniteljice za djecu. Dobili smo konstruktivne prijedloge i kritike koje podržavamo i na kojima ćemo raditi do kraja mandata – kazala je Crnković.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić na sastanku s dječjim Gradskim vijećem predstavio je projekte i programe vezane uz poboljšanje života djece, te istaknuo pozitivne demografske trendove, ali i sve veću potrebu za dječjim vrtićima.

– Plan nam je izgraditi tri nova i dograditi tri postojeća vrtića, i na taj način osigurati svakom djetetu mjesto u vrtiću. Svaki naš osnovnoškolac ima besplatan školski obrok. Od 20 osnovnih škola, njih 10 ima jednosmjensku nastavu, a dogradnjom postojećih kapaciteta cilj nam je doći do toga da sve naše škole rade u jednoj smjeni. Stipendiramo izvrsne učenike srednjih škola. Ove godine, prvi puta, 50 najboljih maturanata bit će nagrađeno besplatnim vozačkim ispitom. Ulažemo u sportsku infrastrukturu, kao i u dječja igrališta. Stipendiramo mlade i nadarene sportaše – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Dječja gradonačelnica Miljević predstavila je gradonačelniku glavne izazove s kojima se osječka djeca susreću, posebno ističući potrebu za poboljšanjem komunikacije između gradske uprave i dječjega Gradskog vijeća. Dogovoreni su redoviti sastanci između predstavnika Grada i dječjega Gradskog Vijeća.

Inače, u gradu Osijeku živi oko 20.000 djece, a dječje Gradsko vijeće, čiji je cilj aktivno uključivanje djece u odlučivanju o temama koje ih se tiču, osnovano je 2010. godine. Iste godine Osijeku je dodijeljen i naziv Grad prijatelj djece.

Skip to content