Izaslanstva OBŽ i Osijeka u Livnu povodom Dana grada

Objavljeno: 29.09.2021

Povodom Dana Grada Livna, a na poziv gradonačelnika Darka Čondrića, izaslanstvo Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka predvođeno županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Ivanom Radićem posjetilo je Livno.

Livno je kulturno i gospodarsko središte Hercegbosanske županije i drugi je po veličini grad s većinskim hrvatskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Vezu između Livna i Osijeka i Osječko-baranjske županije postavio je Osječanin Mario Nađ koji je 1992. godine aktivno sudjelovao u obrani Livna dajući pri tome izniman doprinos obrani grada, zbog čega su ga Livnjaci proglasili počasnim građaninom. Upravo je Nađ organizirao posjet livanjske delegacije Osječko-baranjskoj županiji početkom godine nakon čega je uslijedio uzvratni posjet.

– Livno i livanjski kraj su prekrasni i drago mi je da sam ovdje na poziv i gradonačelnika i udruge branitelja koji su 1992. godine upravo na tom mjestu gdje smo bili obranili Livno i ovaj kraj. Moram se na neki način pohvaliti da je Mario Nađ, moj školski kolega zapravo uspostavio vezu između Livna i mene. Drago mi je da smo danas tu, uvjerili smo se da je hrvatski narod ovdje kompaktan, što je vrlo bitno, moramo se držati zajedno, morate i vi zajednički djelovati i moramo vam i mi iz Hrvatske pružiti svu podršku i pomoć koja je potrebna – poručio je Livnjanima župan Anušić čestitajući Dan Grada.

Uoči svečanosti obilježavanja Dana Grada, župan Anušić i gradonačelnik Radić su posjetili Rujane i položili vijenac i zapalili svijeću ispred zavjetne crkve na mjestu bojišnice 1992. godine, koju su podigli branitelji Livna.

– Kad govorimo o Rujanima i mjestu koje smo jučer posjetili, to je spomen svemu onome što je prethodilo i što je stvorilo hrvatsku državu i što je stvorilo prostor za život Hrvatima ovdje u BiH, a povezano je s Domovinskim ratom i svim događanjima koji su se odvijali na ovom području. Naravno nikad ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoje živote za slobodu, koje su svoje živote ostavili braneći svoj dom, Hrvatsku i generacije koje dolaze iza njih – rekao je župan Anušić.

U pratnji gradonačelnika Čondrića i Marija Nađa posjetili su i gradilište budućeg Spomen doma hrvatskih snaga u Donjim Runjanima čiju izgradnju podupire i Osječko-baranjska županija upravo s ciljem upoznavanja mlađih generacija i generacija koje dolaze sa zaslugama livanjskog kraja u obrani Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

– Obilazak mjesta koja su bila prva crta bojišnice i priče iz tog vremena koje su nam iz prve ruke ispričali branitelji, njihova velika ljubav i želja za obranom svojih domova i protiv puno nadmoćnijeg neprijatelja potiču nas da pomažemo njihova nastojanja za očuvanjem sjećanja na te teške dane. Danas smo imali priliku vidjeti neprijateljski tenk koji je zaustavio naš sugrađanin Mario i to su slike koje će ostati u pamćenju – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglašavajući kako će nastaviti razvijati prijateljske odnose s Gradom Livnom.

– Zahvaljujem se na podršci županu Anušiću i gradonačelniku Radiću, koji su nam se i ovom prilikom kao i cijelom hrvatskom narodu u BiH stavili na raspolaganje za političku i svaku drugu pomoć. Naša je dužnost očuvati uspomenu na sve one koji su život položili za domovinu, a mladima koji dolaze osigurati dobro mjesto za život. Vjerujem u nastavak suradnje s kolegama iz Hrvatske – poručio je gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Povodom Dana Grada Livna, izaslanstvo Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije prisustvovalo je svetoj misi u Župi Svih svetih, svečanoj sjednici Gradskog vijeća te su ispred spomenika poginulim braniteljima položili vijenac i zapalili svijeće.

 

Izvor: Osječko-baranjska županija

Skip to content