Iz Osijeka krenula međunarodna biciklistička utrka CRO Race

Objavljeno: 01.10.2019

Međunarodna biciklistička utrka CRO Race održava se petu godinu zaredom, od 1. do 6. listopada – kroz šest etapa na trasi od ukupno 1022 kilometra kroz Republiku Hrvatsku. Uvrštenje utrke u kalendar Svjetske biciklističke organizacije (UCI) i rang kvalifikacije utrke 2.1 osigurali su da Lijepa naša ponovno ugosti najbolje bicikliste i timove. Tako će na ovogodišnjoj utrci u kategorijama World Tour, Pro Continental i Continental sudjelovati ukupno 18 timova iz Australije, Bahreina, Izraela, Kazahstana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a, Francuske, Italije, Slovenije i Austrije. Ukupno 126 najavljenih biciklista – među kojima su i dva Hrvata, Radoslav Rogina i Josip Rumac – borit će se za crvenu majicu vodećeg biciklista u ukupnom vremenskom poretku, a na kraju će biti nagrađeni i najbolji biciklisti po bodovnom poretku i poretku brdskih ciljeva; najbolji mladi vozač do 23 godine te najbolja ekipa.

Natjecatelji su krenuli danas iz sunčanog Osijeka, odakle su ih uz brojne građane prema prvom cilju – Lipiku – ispratili zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin i Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.
Iskazivši dobrodošlicu, osječki dogradonačelnik ponosno je istaknuo zadovoljstvo što utrka počinje upravo iz Osijeka – biciklističkoga grada, te najavio kako će Grad Osijek kao suorganizator i ubuduće podupirati Cro Race:

Ovo je jedan nacionalno-sportsko-turistički spektakl koji će u svijet odaslati najljepšu sliku Osijeka, Slavonije i Hrvatske. Grad Osijek ga je i prethodnih godina financijski podupirao jer smo u njemu prepoznali veliki promotivni i turistički potencijal za naš grad – kazao je Piližota i potom zaželio svim natjecateljima puno uspjeha u utrci.

Nakon prve etape, u srijedu 2. listopada, cjelokupna organizacija utrke seli se u Slunj, otkud kreće druga etapa čiji je cilj u Zadru. Start treće etape, koja je na rasporedu u četvrtak, 3. listopada je u Okrugu i završava s ciljem u Makarskoj. Uvod u vikend je četvrta etapa koja se vozi u petak 4. listopada od Starigrada (NP Paklenica) do Crikvenice, dok subota donosi nova uzbuđenja jer je na rasporedu kraljevska etapa. Ta etapa kreće od Rapca, a od ove godine po prvi put s ciljem na Platku. Posljednja etapa starta u nedjelju 6. listopada u Svetoj Nedelji, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u gradu Zagrebu, na Trgu sv. Marka – gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s dvanaest sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., emitirati brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – u 190 zemalja, od kojih će neke utrku prenositi i uživo. Novost je ove godine i to što će se za američko tržište utrka prenositi uživo preko kanala GCN, najveće biciklističke online mreže.

Organizator utrke je tvrtka Top Sport Events, koja je posebno istaknula Grad Osijek kao izvrsnog suorganizatora i destinacijskog partnera prve etape. Uz Grad Osijek partneri prve etape su i TZ Grada Osijeka, Osječko-baranjska županija i TZ Osječko-baranjske županije, Požeško-slavonska županija i TZ Požeško-slavonske županije s gradovima Kutjevom, Pleternicom, Požegom, Pakracom i Lipikom.

Skip to content