Ivanin trg – drukčije otvorenje drukčijeg Trga

Objavljeno: 28.09.2019

Na Vijencu Ivana Meštrovića otvoren je novouređeni Ivanin trg. Riječ je o zajedničkoj investiciji Grada Osijeka i Gradske četvrti Tvrđa koja je i financijski sudjelovala u ukupnom ulaganju, a novi moderan Trg osmišljen je poput „dnevnog boravka“, ne samo za stanovnike Vijenca Ivana Meštrovića, nego i cijele Gradske četvrti. Svečanom otvorenju uime Grada Osijeka nazočio je predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega.
-Ovo je prekrasan Trg. Većina trgova je nekako ista, a ovaj je drukčiji, poseban. Ivanin trg investicija je od preko 2 milijuna kuna, a stanovnici ovog dijela grada dobili su ugodno mjesto gdje se mogu okupljati i to će sigurno povećati kvalitetu njihovog života. – rekao je Željko Požega.

Zadovoljan velikim brojem okupljenih sugrađana, posebno najmlađih Osječana, bio je i predsjednik Gradske četvrti Tvrđa Zoran Batnožić koji je naglasio kako će Trg biti predan djeci.

Uz brojne školarce i vrtićarce koji su sudjelovali u prigodnom programu, Trg je, uime djece, na poseban način otvorenim proglasio učenik OŠ Vijenac, Gabrijel Livada.
-Znamo da djeca otvaraju vrata svoje sobe, vrata bakinog dvorišta, vrata učionica i vrata trgovina, ali da djeca otvaraju nove trgove – za to još nismo čuli. Zato smo jako sretni što je čast otvaranja ovog Trga pripala baš nama. Možda je to samo jedan potez škarama, ali nama znači puno više od toga. Znači da su u Osijeku djeca važna, znači da su na Vijencu djeca važna i znači da će ovdje biti lijepo odrastati. Ovaj Trg nosi Ivanino ime, a posvećen je svoj djeci koja će ovuda hodati, ovdje se igrati, ovdje odrastati. Dok budete hodali ovim šarenim Trgom sjetite se i Vi odrasli da ste jednom bili djeca, da niste imali brkove ni vozačku niti kreditne kartice. Da vam je sladoled kapao po majici i da ni Vi niste voljeli jesti kelj. Ovaj Trg slavi te divne i posebne dane, djetinjstvo i život. Proglašavam Ivanin trg otvorenim. – kazao je učenik OŠ Vijenac.

Podsjetimo, Trg na Vijencu Ivana Meštrovića nosi ime Ivanin trg u znak sjećanja na trinaestogodišnju djevojčicu Ivanu Vujić koja je stradala tijekom Domovinskog rata kao prva civilna žrtva. Inicijativa za uređenje prostora koji obuhvaća površinu od oko 1.500 četvornih metara potekla je iz Gradske četvrti Tvrđa, a posebnost Trga je i hortikulturno uređenje odnosno voćke – trešnje i orah po kojima je jedinstven.

Skip to content