„Inclusive Community“ – projekt podizanja razine socijalnih usluga

Objavljeno: 19.09.2019

„Inclusive Community“ naziv je projekta prekogranične suradnje dionika iz Osijeka i Novog Sada kojem je cilj unaprjeđenje socijalnih usluga kroz razvoj lokalnih institucionalnih kapaciteta i jačanje suradnje pružatelja socijalnih usluga iz Hrvatske i Srbije. Nositelj je projekta Volonterski centar Osijek, a uz Grad Osijek kao partneri u projektu sudjeluju i Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Osijek te Novosadski humanitarni centar i Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu Novi Sad.

Predstavljajući projekt koji se provodi u okviru natječaja INTERREG IPA CBC program Hrvatska-Srbija 2014.-2020., zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš naglasila je kako je projekt usmjeren ka unaprjeđenju socijalnih usluga.
-Sav trud, rad i zadaci koji su pred nama, usmjereni su ka korisnicima usluga socijalne skrbi i osobama koje su u riziku od siromaštva i isključenosti. Dio zadatka koji je u okviru projekta na sebe preuzeo Grad Osijek je – da ćemo kao regionalno IT središte u tome smjeru i dati svoj doprinos. Svjesni unaprjeđenja i brzog rasta ICT rješenja, preuzeli smo zadatak izrade sustava e-kartica za korisnike socijalnih usluga na području grada Osijeka. Riječ je o 850 kućanstava, a nakon izrade sustava, sva rješenja podijelit ćemo i s našim partnerima u ovom projektu. – naglasila je zamjenica gradonačelnika.

O značaju volontera i volonterstva koje može doprinijeti izgradnji socijalne kohezije, govorila je izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek Lejla Šehić Relić koja je istaknula kako dosadašnja dobra suradnja dionika u ovom projektu ide i korak dalje, s obzirom da je zajednički cilj društveno osjetljivim skupinama i onima koji se nalaze u riziku od socijalne isključenosti pružiti priliku da postanu ravnopravni građani.
-Naša osnovna uloga, kao voditelja projekta, osim koordiniranja aktivnosti, odnosi se na promišljanja o uspostavljanju centara za inkluziju u Osijeku i Novom Sadu koji će na neki način ostaviti trajni doprinos kako bismo adresirali skupine koje se iz nekih razloga u našem društvu mogu osjećati isključenima te sve faktore koji na to mogu utjecati. S druge strane – želimo i iskoristiti raznolikost, posebice kulturnu, za najbolji razvoj zajednice. – kazala je Lejla Šehić Relić dodajući da će program započeti s podrškom i pomoći u učenju za djecu iz socijalno ugroženih obitelji kao i programima za starije osobe, uglavnom usamljene ljude s obzirom da je problem usamljenosti trenutno rastući u cijelom zapadnom svijetu.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, prema riječima njihovog voditelja projekta Vedrana Radanovića, provodit će aktivnosti obnove i uređenja skladišta u Distribucijski centar za humanitarnu pomoć i paramedicinsku opremu (poput donirane odjeće, hrane, bolničkih kreveta, invalidskih kolica, hodalica i sličnog).
-Cilj nam je stavljanje svih tih usluga pod jedan krov. U okviru samog projekta planirano je zapošljavanje jednog radnika koji će voditi centar kojim ćemo obuhvatiti oko 650 korisnika. Crveni križ već i sada nudi ovakvu uslugu, ali će ona ovim projektom biti podignuta na višu razinu. – rekao je Vedran Radanović.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu izrazili su i prekogranični partneri – Novosadski humanitarni centar te Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu Novi Sad.
-Mi imamo volonterske programe koji već traju više godina i oni nam omogućavaju da određene usluge pružamo održivo što znači da nismo ovisni o donatorskim sredstvima, već možemo održavati ono što smo započeli, a to je u našem slučaju pružanje pomoći u obrazovanju i učenju djeci iz obitelji socijalno ugroženih kategorija. Uz to, uključujemo i starije osobe u volontiranje i pružanje volonterskih usluga za starije osobe, a cilj nam je dodatno unaprijediti ove usluge. – istaknula je Danijela Korać Mandić iz Novosadskog humanitarnog centra.
Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu Novi Sad, prema riječima Anđelije Đolović, ustanova je socijalne zaštite koja je osnovana 2006. godine te ima dugogodišnje bogato iskustvo s međunarodnim i regionalnim partnerima te projektnim aktivnostima zbog čega su izrazili uvjerenje kako će ostvariti cilj projekta – a to je bolja socijalna usluga.

Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kristića, Grad Osijek razvija sustav socijalne skrbi koji je daleko iznad standarda.
-Osim kvalitete i širine programa, važno nam je da on bude dostojanstven. To znači da korisnici ne budu istaknuti i obilježeni u društvu već da budu ravnopravni članovi koji situaciju socijalne ugroženosti ili rizika od siromaštva ne osjećaju svom težinom na svojim plećima. Mi smo podrška koja će im omogućiti razvoj kojim bi svojim radom mogli sebi osigurati bolju budućnost, zaključio je Romano Kristić dodajući kako svi dionici projekta pokušavaju kreirati socijalnu uslugu prema potrebama korisnika, a ne prema svojim željama ili mogućnostima.

Inače, projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u iznosu od 315 tisuća EUR-a dok je ukupan proračun projekta 371 tisuću EUR-a, a provodit će se iduće dvije godine.

Skip to content