IN MEMORIAM: Krunoslav Kićo Slabinac

Objavljeno: 13.11.2020

Nakon duge i teške bolesti, u 77. godini preminula je osječka glazbena legenda Krunoslav Kićo Slabinac.

Gospodinu Krunoslavu Kići Slabincu 2010. godine dodijeljeno je javno priznanje Zlatna plaketa „Grb Grada Osijeka“ za životno djelo za jedinstvena ostvarenja u području glazbe.

Rođen je u Osijeku ratne 1944. godine. Već u osnovnoj školi počeo je glumiti u dječjem kazalištu, što već tada ukazuje na njegove umjetničke sklonosti. Svirao je i tamburicu, instrument koji je vrlo zastupljen na njegovom rodnom slavonskom području, a prvi susret s glazbom Elvisa Presleya uzrokom je Kićinog preusmjeravanja isključivo na gitaru.

Među prvima je donio Rock ‘n’ Roll na područje ex-YU i od tada mu je potpuno posvećen. Nastupe započinje u grupi Tornado, iz koje kasnije nastaje skupina Kon-Tiki, no tek osnivanjem grupe “Dinamiti” Kićo doživljava prve uspjehe u karijeri.

Vis Dinamiti, najpoznatija je Rock skupina iz Osijeka. Sastav je osnovala grupa mladića u proljeće 1964. godine koju su činili: Krunoslav Kićo Slabinac (ritam gitara), Albert Krasnici(bas gitara), Miroslav Šaranović (bubnjevi), Vladimir Lazić (orgulje) i Antun Nikolić (solo gitara). Na natjecanjima rock grupa Dinamiti pobjeđuju u Zagrebu i Beogradu.

Nakon odsluženja vojnog roka karijeru nastavlja kao solo pjevač. Nastupajući u jednom klubu gdje su zalazili glazbenici biva zapažen od poznatog kompozitora Nikice Kalogjere, koji mu 1969. omogućava nastup na Splitskom festivalu. Kićo Slabinac vrlo je uspješno otpjevao pjesmu “Samo zbog ljubavi” i time je zakoračio među poznate pjevače ex-YU.

Godinu dana kasnije, 1970. pobjeđuje u Opatiji s pjesmom “Više nećeš biti moja”, kompozitora Aleksandra Korača, a potom nastavlja nizati uspjehe na domaćem glazbenom tržištu te postaje jedan od najpopularnijih pjevača bivše države. Njegova pjesma, “Zbog jedne divne žene”, donijela mu je veliki uspjeh te učvrstila njegovu popularnost.

Povratkom iz SAD-a okreće se narodnoj glazbi koja mu omogućuje ekonomsku nezavisnost, no ljubav prema zabavnoj glazbi odvodi ga često i na festivale zabavne glazbe, gdje više puta i pobjeđuje.

U svojoj šeszdesetogodišnjoj glazbenoj karijeri snimio je više od 500 pjesama na brojnim singl i LP pločama te CD-ima, sudjelovao je i bio nagrađivan na velikom broju festivala (od Splitskog, Koprivnice, Brodfesta pa do Moja domovina i prigodnih božićnih festivala).

Osim kao pjevač i gitarist, svoju glazbenu kvalitetu i nadarenost potvrdio je i kao aranžer, skladatelj i autor stihova.

Krunoslav Kićo Slabinac ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj glazbenoj baštini. Počivao u miru…

 

Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031

Skip to content