Idući tjedan Osijek uživa i slavi lutkarsku umjetnost

Objavljeno: 20.05.2021

SLUK je kazališni festival posvećen isključivo hrvatskoj lutkarskoj umjetnosti, a održat će se u Osijeku od 24. do 30. svibnja 2021. te okupiti ponajbolja hrvatska lutkarska i dječja kazališta. Festival Hrvatskog centra UNIMA realizira Dječje kazalište Branka Mihaljevića uz pomoć Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Ministarstva kulture RH i brojnih sponzora.

Ovogodišnji program Festivala predstavili su danas na konferenciji za novinare izvršni producent i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Ivica Lučić te predsjednica Hrvatskog centra UNIMA i predsjednica Organizacijskog odbora Jasminka Mesarić. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici institucija koje sudjeluju u realizaciji programa SLUK-a: Akademije za umjetnost i kulturu – Hrvoje Seršić, Muzeja Slavonije – Grgur Marko Ivanković, te Kulturnoga centra – Ivan Kristijan Majić.

Potporu lutkarskom festivalu u ime Grada Osijeka pružila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, koja je, s obzirom na to da se festival odvija pod epidemiološkim mjerama, podsjetila na odgovorno organizirane prijašnje manifestacije, kao što su Osječko ljeto kulture i Kazališni maraton.

– Bit ćemo odgovorni i idući tjedan kada će naš grad i naše Dječje kazalište ugostiti oko 200 gostiju. Sadržaja je puno pa pozivam i male i velike da se sljedećeg tjedna dobro organiziraju kako bi živjeli lutkarstvo u Osijeku – kazala je zamjenica Gamoš.

Bogat program ovogodišnjeg SLUK-a donosi 12 natjecateljskih predstava i tri predstave izvan natjecateljske konkurencije. Najboljima će biti dodijeljene nagrade za najbolje oblikovanje rasvjete, za najbolju kreaciju lutaka i maski, za najbolju scenografiju, za najbolju kostimografiju, za najbolji novi tekst (izvorni ili prilagodba), za najbolju glazbu, za najbolju glumu – animaciju, za najbolju režiju i za najbolju predstavu u cjelini, zatim nagrada dječjeg prosudbenog odbora te nagrada za ukupnu likovnost predstave “Branko Stojaković”, koju tradicionalno dodjeljuje Kazalište lutaka Zadar. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodjeljuje Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

Izvršni producent i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Ivica Lučić rekao je kako gledalište ove godine neće moći biti puno kao prijašnjih godina, već će biti dozvoljeno oko 40 gledatelja, te dodao kako se nada da će pri popuštanju epidemioloških mjera u Osijek dovesti sve predstave koje će na SLUK-u osvojiti neku od nagrada.
U okviru Festivala najavljene su i tri izložbe među kojima i ona u Muzeju Slavonije kojom će se obilježiti 90. rođendan Branka Mihaljevića. Svečano otvorenje Festivala je u ponedjeljak u 19 sati predstavom osječkog kazališta ,,Pliva patka preko Drave”, a svečano zatvaranje i dodjela nagrada je u subotu 29. svibnja u 20 sati.

Predsjednica Hrvatskog centra UNIMA i predsjednica Organizacijskog odbora Jasminka Mesarić potvrdila je kako u Osijek dolaze gosti iz cijele Hrvatske ali i inozemstva, te zahvalila Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i Gradu Osijeku na izvrsnom domaćinstvu i organizaciji svih prijašnjih i ovoga SLUK-a.

Skip to content