ICT u gospodarstvu i na sveučilištu

Objavljeno: 17.05.2019

Osijek je prethodnih desetljeća bio poznat kao industrijski grad, međutim zadnjih nekoliko godina bilježi razvoj industrije novoga doba – industrije informacijsko komunikacijske tehnologije. U prilog toj tvrdnji idu podatci Hrvatske gospodarske komore u Osijeku za razdoblje 2013.-2017., koji potvrđuju da je broj tvrtki za razvoj softvera u Osječko-baranjskoj županiji – pa tako i u Osijeku – povećan za 80%, dok je ukupan broj zaposlenih povećan za 92%. Ove uspješne rezultate svakako treba pripisati ponajprije naporima osječkih softverskih tvrtki udruženih u Osijek Software City koje kontinuirano rade na popularizaciji ovoga sektora. Nedavno je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić javno potvrdio vrijednost OSC-a istaknuvši njihovu odlučujuću ulogu u pozicioniranju Osijeka kao važnoga regionalnog središta IT sektora i izvan granica Republike Hrvatske.

No svaki razvitak istodobno poprate i određene zapreke; tako se osječki IT sektor susreće s dva goruća izazova: neuvjetnim radnim prostorom i nedostatnim ljudskim potencijalima s odgovarajućom razinom obrazovanja. Rješenja za ove izazove pokušavaju se iznaći kroz sinergijski rad privatnog sektora, osječkoga sveučilišta i Grada Osijeka.

Prateći trendove novoga doba i potrebe osječkih IT tvrtki, Grad Osijek prepoznao je potencijal gospodarskog razvoja kroz IT sektor te je s težnjom za omogućavanjem odgovarajuće poslovne infrastrukture i poticanjem razvoja IT sektora – osnovao Poduzetničku zonu IT park na površini od 26.000 m2. Realizacijom ovoga projekta uz ponuđene primamljive olakšice, Grad Osijek želi riješiti pitanje poslovnih prostora brzorastućih IT tvrtki te istodobno stvoriti njihov komplementaran učinak, budući da će na istom prostoru moći svakodnevno komunicirati, surađivati i koristiti zajedničke resurse Poduzetničke zone.

S druge strane, rješenja u pogledu obrazovanih ljudskih potencijala, na različite načine pokušava pronaći Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tako primjerice, ugledni osječki FERIT kontinuirano poduzima niz aktivnosti poradi približavanja potrebama gospodarstva. Jedna od takvih je i današnja tribina ICT u gospodarstvu i na sveučilištu, održana na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, na kojoj je sudjelovao i mr. sc. Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Na tribini organiziranoj u suradnji Odjela za sustave i kibernetiku Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, istaknuti stručnjaci okupili su se poradi utvrđivanja trenutnog stanja na području informacijske i komunikacijske tehnologije u gospodarstvu i na sveučilištu te analiziranja mogućih smjerova razvitka ovoga područja, poglavito u Slavoniji i Baranji.

Nakon uvodnih riječi dekana FERITa prof. dr. sc. Drage Žagara, potom i predstavnika Akademije tehničkih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Željka Hocenskog, profesori sa zagrebačkoga FERa i osječkoga FERITa – uz Ivana Jurlinu (OSC Osijek), Zvonimira Kaprockog (RT-RK), Tomislava Lugarića (Rimac automobili) i prof. dr.sc. Darka Huljenića (Ericsson Nikola Tesla) – prenijeli su svoja iskustva i planove nastojeći potaknuti bolju usklađenost nastavnih programa s novonastalim potrebama gospodarstva.

– Sva ova nastojanja imaju zajednički cilj: podići kvalitetu ishoda učenja, odnosno vještina mladih stručnjaka koji će biti nosioci jače konkurentnosti gospodarstva na domaćem i svjetskom tržištu – zaključio je Piližota te i ovom prilikom istaknuo važnost suradnje osječkoga FERITa, IT tvrtki i Grada Osijeka.

Skip to content