Gradu Osijeku uručeni ugovori za e-mobilnost i biciklističke staze na Biljskoj i Tenjskoj cesti.

Objavljeno: 04.09.2019

Jučer je u Orahovici održana 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojoj su nazočili brojni ministri, državni tajnici, župani, gradonačelnici i načelnici te predstavnici Svjetske banke. Nakon završetka sjednice Savjeta, ministri Pavić i Banožić uručili su ugovore za nove projekte slavonskih gradova i općina vrijedne 234 milijuna kuna.

U okviru mrežnoga projekta Urbane aglomeracije Osijek, Gradu Osijeku dodijeljeni su ugovori vrijedni 13,1 milijuna kuna, i to za projekte E-mobilnost grada Osijeka i Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska cesta i Tenjska cesta. Svečano su ih zamjeniku gradonačelnika Osijeka Borisu Piližoti uručili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Projektom Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska cesta i Tenjska cesta Grad će osigurati biciklističku mobilnost na obje dionice – za koje je studija izvedivosti pokazala najveću potrebu temeljem kriterija dnevnih migracija, a staze će se rekonstrukcijom najzad uskladiti s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi.

Gradu Osijeku je nakon ugovaranja projekta Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe dodijeljen drugi i treći ugovor u okviru „Integriranih teritorijalnih ulaganja“ – pojasnila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnoga odjela za programe EU, te dodala kako će se intervencijom na Biljskoj cesti, ovaj osječko-baranjski turistički biser obnoviti, proširiti, ograditi i rasvijetliti, dok će se na Tenjskoj cesti najviše koncentrirati na poboljšanje drenaže, proširenje staze na širinu od dva metra te uvođenje nove i poboljšanje postojeće signalizacije.

S druge strane, projektom E-mobilnost uspostavit će se sustav dijeljenih bicikala sa 175 vozila, od toga 50 električnih i 125 mehaničkih. Diljem Osijeka izgradit će se i 25 samoposlužnih stanica za odlaganje bicikala, kao i sustav „pametnog“ upravljanja prometa, a posebno je zanimljiva činjenica da će energija potrebna za funkcioniranje samoposlužnih stanica dolaziti iz solarnih elektrana postavljenih na stanicama.

Neskrivajući zadovoljstvo iznimnim uspjesima Urbane aglomeracije Osijek – nedavno proglašene najuspješnijom u Hrvatskoj – osječki dogradonačelnik istakao je kako je Gradu cilj kroz ove projekte unaprijediti biciklističku infrastrukturu te potaknuti još više građana na korištenje ovog ekološkog i zdravog prijevoznog sredstva.

Realizacijom ovih projekata Osijek će iznova opravdati epitet grada bicikala i najrazvijenije biciklističke mreže u Hrvatskoj, ali i postati jedan od predvodnika usluge dijeljenja prijevoza u cijeloj državi.

Skip to content