Gradu Osijeku prestižna nagrada za kreiranje dobrog poduzetničkog ozračja

Objavljeno: 24.10.2019

Pored toga što je studija Svjetske banke Doing Business u EU 2018. smjestila Osijek na visoko drugo mjesto po lakoći poslovanja u Hrvatskoj, Gradu Osijeku dodijeljena je i međunarodna nagrada Globallocal – za ulaganje u razvoj poduzetništva i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, čime doprinosi i razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Dodjela nagrada održana je 17. i 18. listopada 2019. u Skopju, u okviru Svjetskog kongresa poduzetnika pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Uime Grada Osijeka nagradu je preuzeo pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo, koji je istaknuo kako nagrada stiže u pravome trenutku – kada svi pokazatelji, od broja novostvorenih poslovnih subjekata, broja zaposlenih, prihoda pa do izvoza pokazuju rast.

U lipnju ove godine ukupan broj zaposlenih u Osijeku iznosio je 48.895 radnika, što je za 1347 radnika više u odnosu prema prosincu 2016. Tvrtke sa sjedištem u Osijeku ostvarile su 2018. ukupni izvoz u vrijednosti od 2,8 milijardi kuna, a njihov prihod iznosio je 15 milijardi kuna, izvijestio je Krolo te dodao kako su u promatranom razdoblju porasle i investicije na 1,3 milijardi kuna, a u prvoj polovici 2019. i broj novostvorenih subjekata na 488.

Gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio je zadovoljstvo što je Osijek ponovno među najboljima, posebice kada priznanje dolazi od istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, trgovinu, menadžment, financije i poduzetništvo.

Svi pokazatelji ističu da se u Osijeku događa pozitivna poduzetnička klima, a sada smo za to dobili i međunarodno priznanje. Ova nam je nagrada ne samo priznanje za dosadašnje napore nego i poticaj za dalje, poručio je Vrkić te zahvalio upravo osječkim poduzetnicima.

Podsjetimo, Gradska uprava provodi Program poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka, namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, a od 2019. i program povećanja zapošljavanja – za koje je osigurala 7 milijuna kuna, odnosno 30 puta veći iznos od onog iz 2016. Osim toga, u 2019. novitet su i potpore u poljoprivredi, dok svake godine Grad financira jednokratne aktivnosti i projekte gospodarskih udruga, a već nekoliko godina sufinancira i kamate na kredite za obrtna sredstva poduzetnika.

Stvaranju pozitivne poduzetničke klime doprinio je i razvoj gospodarske infrastrukture, budući da Grad Osijek upravlja s više poduzetničkih zona, kao što su Eko-industrijska zona Nemetin i zona IT park, a osnivač je i poduzetničkog inkubatora BIOS.

Svakako treba spomenuti i trenutno najvažnije projekte koji će dalje razvijati ovu klimu, a to su izgradnja Gospodarskoga centra i IT parka, zaključio je Krolo.

Skip to content