Gradu dodijeljeno 6 mil. kuna za Eko-industrijsku zonu Nemetin

Objavljeno: 20.04.2021

Ugovore je predstavnicima gradova Osijek, Belišće i Valpovo te općine Čepin, Darda i Kneževi Vinogradi uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramiščak. Gradu Osijeku dodijeljena su sredstva u iznosu od 6 milijuna kuna za Izgradnju odvodnje oborinskih voda Eko-industrijske zone Nemetin, projekt ukupne vrijednosti 19,7 mil. kuna.
– U okviru ovog projekta izgradit ćemo nešto više od 6 tisuća metara kanalizacijske mreže, a radovi će biti gotovi do 30. lipnja ove godine. Popunjavanje ove prve faze Eko-industrijske zone Nemetin je pri kraju jer od 25 parcela, u funkciji su 23 kojima upravlja 15 tvrtki. U tijeku je priprema dokumentacije za drugu fazu i vjerujem da ćemo novi javni poziv otvoriti krajem 2021.- najavila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
EU sredstva u iznosu od 5 milijuna kuna dodijeljena su i Poduzetničkom inkubatoru BIOS d.o.o. za opremanje hardverskog laboratorija BIOS – Faza 2. Ovim sredstvima bit će rekonstruirana zgrada Poduzetničkog inkubatora BIOS (Objekt C) u sklopu koje će se nalaziti hardverski laboratorij opremljen 3D printerima, 3D skenerima, moderni CNC strojevi i drugom opremom, a bit će namijenjen i tvrtkama koje se bave visokim tehnologijama, osobito poduzetnicima početnicima koji u najranijoj fazi poslovanja nemaju financijske, tehničke te tehnološke kapacitete za kupnju nove opreme.
– Zadovoljstvo mi je uručiti ugovore za razvoj poduzetničke poslovne infrastrukture u širem okruženju grada Osijeka. Instrument integriranih teritorijalnih ulaganja Grada Osijeka, sada u suradnji s MRRFEU unaprijeđen je, dodana su određena sredstva kako bismo ugovorili sve projekte koji imaju za svrhu poticanje daljnjeg razvoja poduzetništva i gospodarstva u cjelini. Prije nekog vremena, potpisali smo i vrijedan ugovor o izgradnji Gospodarskog centra također iz ovog mehanizma, čija je vrijednost 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, a s ovih 27 milijuna kuna na područje grada Osijeka i okolice, slit će se više od 70 milijuna kuna europskog novca za poticanje daljnjeg razvoja gospodarstva i poduzetništva na ovom području. Kvalitetni projekti i poduzetnička poslovna infrastruktura preduvjet su za razvoj mikro i malih poduzetnika te su snažan zamašnjak mladima da se ohrabre u pokretanju vlastitog poslovanja, ponajprije u sektorima informacijsko-komunikacijskih tehnologija, ali i mnogim drugim djelatnostima – naglasila je ministrica Nataša Tramišak.
– Drago mi je da projekti koji se ugovaraju i realiziraju pridonose razvoju Osječko-baranjske županije koja prednjači u povlačenju sredstava Europske unije. Na taj način želimo osigurati da se sva mjesta i općine razvijaju jednako i imaju jednaku priliku – poručio je župan Ivan Anušić.

Skip to content