Gradski i županijski dužnosnici u obilasku štićenika Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u Briješću

Objavljeno: 15.05.2019

Zajedničkom suradnjom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u Briješću je 2014. otvoren poludnevni boravak koji koriste Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ te Klub roditelja i djece s teškim invaliditetom „Novi dan“, kako bi se odraslim korisnicima, odnosno osobama iznad 21 godine omogućilo što kvalitetnije provođenje vremena. Korisnike poludnevnog boravka u Briješću posjetili su danas zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

-To su uglavnom naši bivši učenici koji su se obrazovali i rehabilitirali u Centru za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ te navršili 21 godinu. Riječ je o usluzi iz sustava socijalne skrbi Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja omogućava odraslim korisnicima uslugu psihosocijalne rehabilitacije, skrb o zdravlju, prehrani, organizirano provođenje slobodnog vremena te radnu okupaciju. U Centru imamo 54 odrasle osobe: boravak 40 odraslih osoba financira Ministarstvo za demografiju, 10 osoba Grad Osijek i Osječko-baranjska županije, a 4 korisnika financiraju roditelji koji su izgubili prava iz sustava socijale i ostvarili status roditelja-njegovatelja – istaknula je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Edit Lemal, dodajući da je u Centru u Briješću 36 odraslih osoba, dok je još 18 u matičnoj zgradi Centra u Drinskoj.

-Stalno težimo tome, da naši korisnici imaju što bolje uvjete. Zato i apeliram na dodatno proširenje kapaciteta jer je broj korisnika sve veći. To su osobe koje su teško zapošljive, a radna okupacija u ovako zaštićenim uvjetima poludnevnog boravka ujedno je za njih i najprimjereniji oblik rada – rekla je ravnateljica Edit Lemal.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš i župan osječko-baranjski Ivan Anušić u razgovoru su potvrdili spremnost za još jedan mogući zajednički projekt, izgradnju Centra za rehabilitaciju osoba s invaliditetom jer, kako je naglašeno, na ovom području Hrvatske, sve do Zagreba, nema niti jedan takav centar.

-Poludnevni boravak u Briješću rezultat je izvrsne suradnje Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, no na tome ne ćemo stati, nego ćemo učiniti maksimalno kako bismo uključili i resorna ministarstva te konačno krenuli u prvi korak k prijeko potrebnom Centru za rehabilitaciju u Osijeku – naglasila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

-Po modelu izgradnje Centra za autizam u kojem su sudjelovali Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i dva ministarstva, možemo napraviti i Centar za rehabilitaciju. Potrebe su velike i naša je obveza osigurati dostojne uvjete ovim ljudima – kazao je župan Anušić.

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija uskoro će održati i zajednički sastanak, kako bi utvrdili smjernice djelovanja te učinili prvi korak prema realizaciji ovoga projekta.

Skip to content