Gradska četvrt Retfala obilježava svoj dan

Objavljeno: 14.09.2022

U sklopu obilježavanja Dana Gradske četvrti Retfala i crkvenog goda župe Uzvišenja svetoga Križa, zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin s pročelnicima i direktorima gradskih tvrtki održao je radni sastanak s predstavnicima Vijeća ove četvrti.

Čestitajući stanovnicima njihov dan, zamjenik Vulin poručio je kako je na području Retfale velik broj projekata koji se trenutačno realiziraju, kao i onih tek u planu.

– Prijavili smo na NPOO Projekt Osijek 4, sredstva su odobrena u iznosu od gotovo 125 milijuna kuna, od čega je 80 posto sredstava iz europskih fondova, a ostatak su sredstva Hrvatskih voda i Vodovoda. Od tog iznosa, na području Retfale bit će uloženo 34 milijuna kuna. Govorimo o rekonstrukciji Sljemenske, Kolodvorske i Kapelske ulice, gdje ide potpuno nova vodoopskrba i sustav odvodnje, a samim tim i uređenje ulica – rekao je Vulin.

Podsjetio je na aktualne radove u Čvrsničkoj ulici, vrijedne gotovo tri milijuna kuna, koji će završiti do kraja godine. Napomenuo je i da se investicijom Grada i Vodovoda, vrijednom dva milijuna kuna trenutačno uređuje Svilajska ulica kod poduzetničke zone, gdje je komunalni dio dugi niz godina bio neuređen.

– Retfala zaista mijenja svoju vizuru. Strossmayerova ulica prije nekoliko mjeseci postala je državna cesta, što znači da ćemo u suradnji s Hrvatskim cestama i GPP-om, kroz projekt uređenja tramvajske infrastrukture, urediti Strossmayerovu tako da će tramvajske tračnice ići u desni kolnički trak i sa sjeverne i s južne strane ulice, čime će ostati više mjesta za drvored, ali i za široku pješačku i biciklističku stazu. Time će Strossmayerova ulica postati avenija – kazao je Vulin.

Najavio je i proširenje te dogradnju OŠ Retfala i OŠ Ivana Filipovića, koje se također planiraju prijaviti na NPOO, radi omogućavanja jednosmjenske nastave. Također je rekao kako se na sastanku razmatralo i projektiranje novog retfalačkog trga.

Zahvalivši vijećnicima na kvalitetnoj suradnji i ostvarenim prioritetima, zamjenik Vulin zaključio je kako je i ova gradska četvrt ove godine raspolagala s 10 posto više sredstava za svoje prioritete, odnosno s 583.000 kuna.

Predsjednik Vijeća GČ Retfala Antonio Ilić čestitao je crkveni god i dan gradske četvrti te pozvao sve da se priključe slavlju.

Danas se u sklopu proslave održava i tradicionalni retfalački kirvaj. Od 14 sati počinje turnir u belotu u Šokačkoj ulici, na kućnom broju 1. Slijedi polaganje vijenaca poginulim braniteljima i sugrađanima na groblju u Retfali, u 16 sati, uz počasnu stražu DVD-a Retfala. Nakon toga održavat će se svečana sjednica Vijeća Gradske četvrti Retfala, dok posjetitelje u 17 sati očekuje izložba Oldtimer kluba Osijek. Svakako treba spomenuti i revijalno kuhanje jela od ribe i podjelu jela posjetiteljima, koje će se održati uz Boćarski dom Retfala. U 18.30 sati u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa održat će se sveta misa.

Skip to content