Gradonačelnik Radić u službenom posjetu prijateljskom gradu Pforzheimu

Objavljeno: 14.01.2024

Izaslanstvo Grada Osijeka na čelu s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem u službenom je posjetu prijateljskom gradu Pforzheimu od 12. do 14. siječnja 2024. godine.

Gradonačelnik Radić i njegov zamjenik Dragan Vulin sastali su se u gradskoj vijećnici grada Pforzheima s gradonačelnikom Pforzheima Peterom Bochom te s gradonačelnikom talijanskog grada Vicenze Giacomom Possamaijem, također grada prijatelja Osijeka i Pforzheima.

Trojica gradonačelnika najavili su pojačanu suradnju među svojim gradovima na svim područjima.

„Zahvaljujem gradonačelniku Pforzheima, gospodinu Peteru Bochu, na pozivu i organizaciji ovoga susreta. Osijek i Pforzheim ove godine obilježavaju 30 godina prijateljstva. No, prijateljstvo traje još i duže. Građani Osijeka nisu zaboravili i zahvalni su na pomoći koja je tijekom rata stizala iz Pforzheima u Osijek. Veseli me što je ovdje i gradonačelnik Vicenze , gospodin Giacomo Possamai, s kojom ove godine obilježavamo 10 godina prijateljstva. Uvjeren sam da je ovaj susret prilika da naša prijateljstva učvrstimo, te pojačamu suradnju među našim gradovima na svim poljima, od gospodarstva do kulture”, rekao je osječki gradonačelnik Radić.

Na sastanku je dogovoreno da će se Osijek, Vicenza i Pforzheim zajedno prijaviti na europski projekt kojim bi se osnažila suradnja na zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena, digitalnoj transformaciji gradova, te na uključivanju različitih skupina u društvo.

„Našoj sadržajima bogatoj i širokoj kulturi kao i društvenoj raznolikosti svakako pridonose i prijateljske veze s našim gradovima prijateljima. Osobito mi je drago što su danas s nama kolege gradonačelnici iz Osijeka i Vicenze, Ivan Radić i Giocomo Possamai“, rekao je gradonačelnik Pforzheima Peter Boch na Novogodišnjem prijmu kojeg je upriličio za više od tisuću uzvanika u Kongresnom centru u Pforzheimu.

Tijekom radnoga posjeta Pforzheimu gradonačelnik Radić predstavio je i osječku Poduzetničku zonu Nemetin, koja je po opremljenosti, uvjetima i prometnoj povezanosti  među najpoželjnijim zonama za ulagače u Hrvatskoj. Istaknuo je i izvrsnu suradnju Grada Osijeka s osječkim Sveučilištem na kojemu se školuje gotovo 20 tisuća studenata.

Podsjetimo, gradovi Osijek i Pforzheim potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji 1994., koja je potvrđena 2008. i s kojom je Osijek uvršten u gradove partnere Grada Pforzheima. Temelji za uspostavljanje izuzetno prijateljskih i plodonosnih odnosa na gospodarskom, kulturnom, obrazovnom, znanstvenom i sportskom području stvoreni su 90-tih godina prošlog stoljeća kada su Grad Pforzheim, razne organizacije iz Pforzheima, mnogi pojedinci, kao i brojna hrvatska zajednica Pforzheima i okolice pružili Osijeku nesebičnu u i nadasve djelotvornu humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata.

Suradnja između Vicenze i Osijeka također je započela u razdoblju Domovinskoga rata. Grad Vicenza pomogao je Osijeku u humanitarnom smislu (hrana, odjeća, sponzoriranje djece koja su ostala bez roditelja, itd.) kao i donacijama u obnovi HNK Osijek i Tekstilne škole Osijek. Suradnja je uspješno nastavljena nakon završetka Domovinskog rata što je rezultiralo potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji 2014. godine.

Skip to content