Gradonačelnik Radić otvorio novo, moderno dječje igralište u Donjem gradu vrijedno 206 tisuća eura

Objavljeno: 20.11.2023

U rujnu ove godine, za Dan Gradske četvrti Donji grad, prilikom otvaranja obnovljenog igrališta na Vijencu Murse obećali smo izgraditi dječje igralište u srcu Donjeg grada, i to se danas ostvarilo – rekao je u ponedjeljak osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom otvaranja novog, modernog dječjeg igrališta na Trgu bana Josipa Jelačića.

– Igralište je otvoreno po uzoru na ono na Sjenjaku, koje je puno djece i za koje imamo odlične povratne informacije. Siguran sam da će donjogradska djeca biti jednako sretna i da će ovo igralište biti jednako popunjeno kao ono na Sjenjaku. Vrijednost radova je 206.000 eura, uključujući i igrala, a izvela ih je naša gradska tvrtka Unikom – izvijestio je gradonačelnik Radić.

Dječje igralište sada se prostire na površini od gotovo 1300 m², od čega je 1/3 namijenjena djeci do pet godina, a ostatak igrališta djeci od 6-12 godina. Postavljeno je 10 novih igrala, među kojima su i multifunkcionalna mreža za penjanje te trampolin – prva takva igrala na dječjim igralištima u gradu Osijeku.

– Zahvaljujem na dolasku danas djeci iz donjogradskih dječjih vrtića kao i njihovim odgojiteljicama. Naglasit ću da smo u Dječjem vrtiću Jaglenac, koji se nalazi u Donjem gradu, obnovili domarski stan, za što smo uložili 175.000 eura kako bismo što više djece ove godine mogli upisati – dodao je gradonačelnik.

Istaknuo je i kako gradska uprava za ovu gradsku četvrt neprestano podiže iznose sredstava za komunalnu infrastrukturu, podsjetivši kako su u posljednje dvije godine obnovljene ulice Mostarska, Cvjetkova, Matije Gupca, Riječka, te nogostup u Hutlerovoj.

– Također, ove godine za 100. godišnjicu Olimpije u potpunosti smo obnovili igralište, nakon 40 godina Nogometnog kluba Olimpija, od novog asfalta, rasvjete, tribina, svlačionica i svega ostaloga. Pretprošle godine smo otvorili treću poddionicu osječke promenade upravo ovdje u Donjem gradu, vrijednosti 4,6 milijuna eura, gdje je napravljena obaloutvrda, pješačka i biciklistička staza, posađena je trava, te zasađeno preko 300 stabala – podsjetio je gradonačelnik Radić te najavio kako će tijekom 2024. godine Gornji i Donji grad biti spojeni promenadom. Riječ je o investiciji Grada Osijeka i Hrvatskih voda vrijednoj 13 milijuna eura.

Direktor Unikoma Igor Pandžić izvijestio je kako su radovi na izgradnji igrališta započeli početkom listopada i trajali su, zbog jesenskih kiša, gotovo dva mjeseca.

– Ovo je jedno od većih igrališta, od 1300 m². Od toga je trećina za malu djecu do pet godina. To igralište smo ogradili ogradom i prilagodili gumenom podlogom kako bi djeca bila sigurna. Ostatak je za djecu od šest godina pa nadalje i taj nam je dio bio izuzetno zahtjevan jer smo morali pažljivo raditi kako bismo sačuvali korijenje drveća. Naglašavam kako sve sprave imaju atest i sigurne su za djecu– zaključio je Pandžić.

Skip to content