Gradonačelnik Radić na obilježavanju Dana Osječko-baranjske županije

Objavljeno: 04.06.2024

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u utorak je u Gospodarskom centru OBŽ obilježen Dan Osječko-baranjske županije odnosno 31. obljetnica njezina osnutka.

Sjednici je uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, izaslanicu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborsku zastupnicu Natašu Tramišak, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića, potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabru, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlića, rektora Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vladu Guberca, nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuru Hranića, zamjenika župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Matu Lukića te brojne druge uzvanike nazočio i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Čestitavši obnašatelju župana i svim stanovnicima Dan Osječko-baranjske županije, gradonačelnik Radić istaknuo je izvrsnu suradnju Grada i Županije koja je rezultirala brojnim zajedničkim projektima.

– Izdvojit ću izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u poduzetničkoj zoni Nemetin i izgradnju Gospodarskog centra u poduzetničkoj zoni S cesta u kojem se nalazimo te izgradnju nove zgrade Prve gimnazije. Veliki projekti tek su pred nama. Zajedničkim snagama uskoro krećemo u dogradnju Doma za starije i nemoćne u Osijeku, a nedavno smo predstavili i idejno rješenje za izradu urbanističkog plana uređenja bivše tvornice OLT-a – rekao je gradonačelnik Radić.

Kao krunu suradnje izdvojio je izgradnju novog kliničkog bolničkog centra te zahvalio predsjedniku Vlade Plenkoviću što je taj projekt prepoznao kao strateški.

– Konkretni rezultati u posljednjih nekoliko godina pokazatelji su dobrog planiranja, učinkovite izvedbe i kvalitetne suradnje Grada, Županije i Vlade Republike Hrvatske – dodao je gradonačelnik.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić kazao je kako se Dan Osječko-baranjske županije ove godine obilježava s osobitim ponosom na rad i rezultate koji se kontinuirano bilježe u prethodnih sedam godina.

– Opravdanost ulaganja u Gospodarski centar OBŽ i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće potvrdila se već u prvoj godini rada. Sigurno i stabilno okruženje omogućilo je dolazak novih investitora, što potvrđuju i sve popunjenije gospodarske zone diljem županije. Nastojimo biti partner svim našim tvrtkama, osluškujući njihove potrebe prilagođavamo naše potpore i aktivnosti. Broj obrta na području Osječko-baranjske županije iz godine u godinu raste. Svjetski smo priznati centar IT industrije, a gospodarski iskorak omogućio je da danas sa zadovoljstvom govorimo o rekordnoj zaposlenosti- rekao je obnašatelj dužnosti župana Lukić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je na 2017. godinu kada je izabran za župana, a kada je postojala izrazilo loša percepcija javnosti o Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji.

– Danas Osječko-baranjska županija ide u pravom smjeru i to nitko ne može poreći, a dolaze nam nove investicije. U tom smjeru moramo nastaviti i ne popustiti u kontinuitetu realizacije projekta i strategije započete prije sedam godina. Zajednički, uz sinergijski učinak, moramo jačati ono što smo do sada učinili, a kreirati nove projekte, tehnologije i strategije sukladne vremenu u komu živimo – kazao je ministar Ivan Anušić.

Naglasio je važnost ulaganja u mlade i omogućavanja njihovog razvoja te aktualnosti u projektu izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Projekt je pripremljen, a slijedi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje javnog natječaja za izgradnju najvećeg projekta istočne Hrvatske.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Nataša Tramišak rekla je kako je Osječko-baranjska županija posljednjih godina preuzela vodeću ulogu i primjer je drugima u smislu kvalitetnog funkcioniranja i razvoja.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako se u Osječko-baranjskoj županiji osjeti sjajna energija, agilnost i težnja da se unaprijedi kvaliteta života ljudi na istoku Hrvatske, osobito u najvećoj slavonskoj županiji.

– Mislim da smo kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih osam godina, dakle prva dva mandata naše Vlade, ovdje usmjerili tri milijarde eura u različite projekte, od poljoprivrede, infrastrukture, gospodarstva, vodno-komunalnog gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, izgradnje novih centara poput Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije u kojem smo danas. Napredak se itekako vidi, a župan i gradonačelnik, uz potporu ministra obrane, učinili su napore i za privlačenje stranih ulagača i otvaranje novih radnih mjesta – poručio je premijer Plenković i dodao kako će Vlada nastaviti podupirati zajedničke projekte Grada i Županije, poput projekta izgradnje novog KBC-a Osijek.

U sklopu programa obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, ranije tijekom dana kod osječke Kapelice Kraljice Mira položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Počast i zahvalnost za njihovu žrtvu izrazila izaslanstva Grada Osijeka na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Draganom Vulinom, Osječko-baranjske županije na čelu s obnašateljem dužnosti župana Matom Lukićem, Policijske uprave osječko-baranjske i Hrvatske vojske te udruga hrvatskih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Skip to content