Gradonačelnik Radić na 17. kulturno-turističkoj manifestaciji Pokladno jahanje

Objavljeno: 05.02.2024

Osječki gradonačelnik Ivan Radić posjetio je u subotu Pokladno jahanje, kulturno-turističku manifestaciju koja njeguje stari slavonski običaj gdje jahači u narodnim nošnjama jašu kroz prigradsko naselje Tenja na timarenim i uređenim lipicancima.

– Ovo je prekrasna tradicija koja traje duže od 200 godina, a privlači turiste iz cijele Hrvatske. Vidimo da uživaju i domaćini i gosti. Tenja je naš najveći mjesni odbor, u koji Grad Osijek ulaže najveća sredstva do sada. U odnosu na 2021. godinu, kada sam postao gradonačelnik, u 2024. izdvojili smo čak 57 posto više za Mjesni odbor Tenja. Izgradnja vrtića, Adice, biciklističke staze do centra Tenje, sve su to projekti koje počinjemo raditi a koji će obogatiti život u Tenji – kazao je gradonačelnik Radić.

Manifestaciju Pokladno jahanje organizira kulturno-umjetničko društvo “Josip Šošić”. Predsjednik Društva Josip Mihaljević rekao je kako se manifestacija u Tenji održava po 17. put iako je riječ o graničarskom običaju.

– Mi smo odlučili ovdje napraviti prikaz tog običaja i napraviti turističku manifestaciju, što pokazuje i broj ljudi koji su danas došli. Ovdje je tridesetak konjanika iz cijele Slavonije, preko 1000 posjetitelja na četiri postaje i preko 100 domaćina. Mislim da smo uspjeli u organizaciji, nadam se da će ovako biti i u budućnosti – rekao je Mihaljević.

Inače, tradicija pokladnog jahanja održala se od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice jahači bi projahali po svim sokacima, domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, a mlade bi djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

Skip to content