Gradonačelnik Radić i župan Anušić obišli požarište: Požar je pod kontrolom. Kreće zatrpavanje požarišta radi sprječavanja dima

Objavljeno: 05.10.2023

Požar na otvorenom deponiju plastike tvrtke Drava International obišli su u četvrtak gradonačelnik Ivan Radić, župan Ivan Anušić, zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece te izvijestili o stanju na terenu.

Gradonačelnik Radić rekao je kako je kvaliteta zraka u Osijeku i jučer i danas zadovoljavajuća.

– Timovi NZJZ-a Andrija Štampar iz Zagreba jučer su mjerili kvalitetu zraka na Trgu Ante Starčevića te na Brijestu i kvaliteta zraka je zadovoljavajuća. Danas, prema podatcima DHMZ-a, na području grada Osijeka kvaliteta zraka je zadovoljavajuća. Ono što nam dalje slijedi je praćenje smjera vjetra. Ukoliko vjetar okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade osim Osnovne škole Tenja – dodao je gradonačelnik.

Istaknuo je da je preporuka, unatoč zadovoljavajućoj kvaliteti zraka, što manje boraviti na otvorenom, prevencije radi.

– Požar je još sinoć bio pod kontrolom, više ne prijeti širenje požara niti više ima toliko puno otvorenog požarišta. Problem je sada izdimljavanje, koje je intenzivno i koje se spustilo na razinu pri tlu i širi se zavisno o smjeru vjetra. Pratimo meteorološke prognoze i gdje će vjetar tijekom dana završiti, jer ovo će sigurno još dva ili tri dana trajati. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požariša da se spriječi daljnje izdimljavanje – izvijestio je župan Anušić.

– Kada gori plastika, sve što može biti loše nalazi se u tom dimu, zato i je preporuka jučer da svi na dimom zahvaćenom području ne izlaze van na otvoreno, da ne udišu te čestice i da zatvore prozore dok dim ne prođe – dodao je župan.

Istaknuo je da je prerano govoriti o uzrocima požara i da će policija i forenzičari krenuti u uviđaj, dodajući kako će i pisanim putem zatražiti dolazak forenzičara iz Instituta Ivan Vučetić, koji bi najnovijom tehnologijom mogli utvrditi uzrok požara.

Župan je rekao i da će danas uputiti zahtjev prema Vladi Republike Hrvatske da se proglasi ekološka katastrofa.

Zapovjednik JVP Osijek Ivković rekao je da je noć protekla mirno, ali da su vršili dogašivanja i vodili računa da se požar ne proširi.

– Sada, u suradnji sa stožerima Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, smo donijeli neke odluke koje ćemo probati da se požarište stavi pod kontrolu i da se smanji izdimljavanje. Sada je najbitnije da napravimo prosjek širine oko 10 metara do ove parcele gdje je ostalo oko 5 hektara, kako bismo spriječili širenje požara na dio neizgorene ambalaže, s obzirom da na južnom dijelu požarišta imamo dosta gustu vegetaciju i, ako dođe do paljenja te šikare, naravno da se može proširiti. Onda bismo krenuli s mehanizacijom na način da bi vatrogasci jednim dijelom vodom natapali naslage plastike, a drugom bi mehanizacija pokušala zatrpat zemljom te naslage kako bi se spriječilo daljnje dimljenje – kazao je Ivković.

Izvijestio je da su vatrogasci bili jučer na trijaži, od čega su dva primila manju dozu kisika. Teško ozlijeđeni vatrogasac danas će biti prevezen u Zagreb.

Načelnik Bece izvijestio je kako policija osigurava mjesto događaja, te da će, kada se stvore sigurnosni uvjeti, u suradnji s vještakom započeti s vršenjem očevida.

– U međuvremenu utvrđujemo sve okolnosti koje su dovele do ovog događaja. Požar mora biti ugašen i uvjeti sigurni da bismo mi mogli raditi određene pretrage – rekao je Bece.

Skip to content