Grad Osijek uspostavio javni Geoinformacijski sustav

Objavljeno: 04.02.2019

Najsuvremenijim informatičkim rješenjem, Grad Osijek omogućio je transparentan prikaz prostornih planova za sve korisničke potrebe. Javni webGIS portal namijenjen je građanima i potencijalnim ulagačima te omogućuje jednostavan i brz pristup informacijama o pravilima korištenja prostora i važećim prostornim planovima na području Grada Osijeka.

Geografski informacijski sustav (GIS) je sustav za upravljanje prostornim podatcima i povezanim činjenicama. Radi se o računalnom sustavu za integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje geografskih informacija na različitim podlogama ,,pametne karte”. Gradska je uprava na taj način osigurala povećanje učinkovitosti svoga rada i svih potencijalnih korisnika Portala.

– Postavljanje Geografskog informacijskog sustava (GIS) na mrežne stranice Grada Osijeka, usluga je koju smo obećali prilikom osnutka Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose. GIS na najnovijem Digitalnom ortofotu maksimalizira transparentnost, olakšava građanima i potencijalnim ulagačima pristup podatcima o Prostornom planu uređenja Osijeka, Generalnom urbanističkom planu s kompletnom infrastrukturom, granicama administrativnih područja i slično. Svi ovi podatci sada se mogu doznati kroz par „klikova“. GIS ćemo postupno nadograđivati novim sadržajima i u tom pogledu osluškivat će se mišljenje struke i sugestije sugrađana – podcrtao je Hrvoje Kučan, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka.

Građanima je pristup Sustavu omogućen na https://gis.osijek.hr, a način korištenja te različite mogućnosti Sustava opisane su u Priručniku za korištenje koji je dostupan ovdje.

Skip to content