Grad Osijek provodi EU projekte teže od pola milijarde kuna

Objavljeno: 11.03.2019

Pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević prezentirala je projekt kojim će se zapušteni prostor kod cestovnoga mosta dr. Franje Tuđmana (na raskrižju Trpimirove ceste i Europske avenije) preurediti u regionalni prijamni info-turistički centar. Projekt vrijedan 15 milijuna kuna promovirat će sve turističke zanimljivosti istoka Hrvatske, a uz njega će se također urediti stajalište za autobuse, taksije i osobna vozila. Na ovom će mjestu svoj interijer ujedno dobiti i cikloturisti koji će se ondje moći osvježiti te svoje bicikle ostaviti ili popraviti. Bit će to i prostor u kojem će se nalaziti multimedijska dvorana, suvenirnica, trgovina lokalnih, regionalnih i nacionalnih proizvoda, mjenjačnica te ugostiteljski objekt s velikim sanitarnim čvorom.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako budući Centar za posjetitelje ne predstavlja šminkanje grada, već važan razvojni projekt koji će taj prostor obnoviti, staviti u funkciju te ga učiniti samoodrživim. Revitalizacijom ove povijesne lokacije, Gradska uprava očekuje porast broja obilazaka kulturne i prirodne baštine te razvoj Osijeka kao vodećeg regionalnog turističkog odredišta – što dakako jamči i nova zapošljavanja. Sredstva su osigurana te dolaze iz ITU mehanizma, a početak radova na izgradnji očekuje se na jesen te je predviđeno da će trajati dvije godine.

Podsjetimo da je uz 15 milijuna kuna za Centar za posjetitelje Tvrđa, u tijeku projekt obnove Stare pekare te Trga Vatroslava Lisinskoga vrijedan oko 66 milijuna, kao i projektiranje pet lokacija vrijednosti oko 5 milijuna. Nedavno je i potpisan ugovor za projekt „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ vrijedan 90 milijuna kuna. Povrh spomenutih 170 milijuna, Grad Osijek očekuje uz EU sufinanciranje realizirati i rekonstrukciju Donje oružarnice, vrijednosti oko 150 milijuna. Projekti koje Grad Osijek trenutno provodi uz EU sufinanciranje teže 506 milijuna, pri čemu je udio sredstava europskih fondova čak 375 milijuna kuna.