Grad Osijek – primjer dobre prakse u suradnji s nacionalnim manjinama

Objavljeno: 09.10.2019

U Osijeku borave predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji su održali radni sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom te predsjednicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina. Među temama trećeg ovogodišnjeg sastanka predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Osijeka sa zamjenikom gradonačelnika bila je i organizacija budućih manifestacija.
-Prva je koncert prigodom Dana grada Osijeka, a koji će po prvi puta biti i službeno uvršten u program obilježavanja Dana grada. Osim toga, riječi je bilo i o datumu prvog obilježavanja Dana nacionalnih manjina koji planiramo za 2020. godinu. Jedna od ideja koju smo vrlo blizu i potvrditi je 9. svibnja – kada se obilježava Dan Europe koji promiče mir i jedinstvo. Stoga smatramo da je to dobar datum za buduće obilježavanje Dana nacionalnih manjina. Tako bismo, također, imali jednu manifestaciju u svibnju i jednu krajem godine. – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Na sastanku s predsjednicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina otvorena je i tema mogućnosti privlačenja sredstava iz fondova Europske unije, a podršku djelovanju nacionalnih manjina dao je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
-Imamo čast da nas je posjetio ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri jer su prepoznali Grad Osijek kao primjer pozitivne prakse u suradnji s nacionalnim manjinama. Tijekom sutrašnjeg dana u Osijeku će održati i seminar na temu unaprjeđenja rada vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina te što bolje suradnje s jedinicama lokalne samouprave, a s ciljem kako bi što više svojih ideja i projekata mogli i realizirati u lokalnim zajednicama u kojima žive. Na tome im zahvaljujem, a Grad Osijek maksimalno podržava nacionalne manjine kao multikonfesionalan, multikulturalan i multietničan grad u kojem žive pripadnici 22 nacionalne manjine. – naglasio je Boris Piližota te podsjetio kako u Osijeku djeluje šest Vijeća nacionalnih manjina te tri predstavnika nacionalnih manjina.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri istaknuo je Osijek kao multikulturalnu sredinu te podsjetio i kako je Vlada RH u svoj program uvrstila pitanje nacionalnih manjina.
-Drago mi je što ćemo sutra imati priliku razgovarati o određenim problemima, ali i o dobrim stvarima. Naravno, programi, kontinuirana edukacija, što ćemo i mi iduće godine u okviru Europskog socijalnog fonda provoditi kako bi vijeća i predstavnici s područja cijele Republike Hrvatske mogli biti dovoljno osposobljeni i usko surađivati s jedinicama lokalne samouprave, ali i izvršnoj vlasti dostavljati svoju stranu izvješća o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. – rekao je Alen Tahiri dodajući kako su iz Europskog socijalnog fonda osigurana i znatna sredstva koja će kroz otvoreni poziv biti na raspolaganju sljedeće godine.

Zadovoljstvo sastankom izrazila je i predstavnica makedonske nacionalne manjine Grada Osijeka Jagoda Treneska Cvetičanin.
-Imamo odličnu suradnju s Gradom Osijekom, razgovarali smo i o budućim projektima, a o nama samima ovisi kako ćemo te ideje pretočiti u djela. – zaključila je predstavnica makedonske nacionalne manjine koja je ujedno za 30. studenoga najavila i održavanja zajedničkog koncerta kojem je, prema njenim riječima, cilj pokazati bogatstvo grada, njegovo šarenilo te koliko diše multikulturalnost.

Skip to content