Grad Osijek pridružio se Danima kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

Objavljeno: 28.10.2019

Inicijativa „Dani kolektivne sadnje drveća” realizirala se diljem Hrvatske od 25. do 27. listopada pod sloganom „Zasadi drvo, ne budi panj“. Grad Osijek odmah se uključio u akciju, ali će, zbog natprosječnih temperatura u listopadu, sadnju s građanima provesti dva tjedna kasnije.

Akcija ozelenjivanja pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine te dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Cilj je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave zasade što više stabala na javnim površinama.

,,Grad Osijek prepoznao je važnost ove inicijative i s radošću joj se priključio. U akciji sudjelujemo s donacijom vrijednom 400 tisuća kuna, odnosno organiziranom sadnjom 473 sadnice na 22 lokacije, od kojih ćemo na 7 lokacija saditi sa zainteresiranim građanima. Međutim, izvan ove akcije, vlastitim sredstvima planiramo do kraja godine posaditi ukupno 1115 stabala, a pridodamo li tome i donaciju Hrvatskih šuma – u Osijeku će biti oko 1300-1400 novoposađenih stabala”, pojasnio je osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

Akcija kolektivne sadnje u Osijeku održat će se 8. i 9. studenoga, kada će stručne službe Grada Osijeka zajedno s građanima koji su prošli edukaciju, posaditi 8 od predviđene 32 svojte stabala, uglavnom visokog i srednje visokoga rasta, i to na sljedećim lokacijama:
Petak, 8. studenoga: Ulica Bele Bartoka, Drinska ulica, Ulica kralja Petra Svačića.
Subota, 9. studenoga: Ulica kralja Petra Svačića, Park Uske njive, Zeleno polje (početno s Ulicom Matije Gupca) i Tenja (Osječka ulica).

No, s obzirom na veliki interes građana, Grad Osijek i Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek organiziraju dodatnu edukaciju sadnje drveća, i to u ponedjeljak – 4. studenoga u 16 sati – u prostorijama Škole na adresi Jadrovska 20. Tim povodom, osječki dogradonačelnik zamolio je sve sugrađane koji žele sudjelovati u akciji, da prođu edukaciju i pridruže se ovoj hvalevrijednoj akciji.

Skip to content